Рецептата за тези козуначени кифлички е обич. Баба, която е писала в малко тефтерче и е една от причините аз да имам най-прекрасното детство. Да ям тиганички неделя сутрин. Да правя бисквити цялата в брашно, които да продавам на улицата. Обич към баба.
Рецептата тръгна от тефтерчето й и се превърна в нещо мое. Нещо, което все така ми напомня на нея. Постарах се да са лесни за приготвяне – няма нужда да месите, а само да оставите тестото да престои една вечер в хладилник. Можете да ги напълните с любим мармалад или шоколад.
Продукти
200 гр. мляко
20 гр. жива мая
130 гр. нерафинирана захар
3 жълтъка размер М
1/2 сол
65 гр. масло
65 гр. олио – аз използвам това
350 гр. силно пшенично брашно – аз използвах това
120 гр. пълнозърнесто брашно – аз използвах това
филирани бадеми за поръсване
1 яйце за намазване
мармалад по избор – аз използвах този
Приготвяне
- Изкарайте всички продукти на стайна температури.
- Разтворете маята в 50 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете на топло покрипа с кърпа – да шупне – около 30 минути.
- Разбийте си жълтъците със захарта до получаване на кремообразна текстура – с помощта на телена бъркалка или миксер.
- Добавете към тях мекото масло, шупналата мая и млякото и продължете да бъркате.
- Пресейте двата вида брашно и добавете 1/2 от количеството към сместа. Тук е добре да продължите бъркането с шпатула. След това добавете постепенно цялото количество олио. Последно добавете и останалото количество брашно.
- Намазнете торбичка с олио и приберте тестото в нея. Хубаво е да престои там поне една вечер.
- На следващия ден извадете сместа и я преместете в намазнена купа покрита с кърпа. Нека да престои така около 1 час.
- Извадете тестото от купата, поръсете плота с брашно и с помощта на точилка оформете два кръга. След това нарежете на триъгълници. Напълнете ги с мармалад и орехи и завийте.
- Разбийте 1 яйце с 1 с.л. мляко и намажете кифличките отгоре. Поръсете с филирани бадеми и захар.
- Печете около 20 минути на 170 градуса без вентилатор. Можете да проверите дали са готови с помощта на клечка. Изчакайте ги добре да се охладят и след това съхранявайте готовите кифлички в съд или кутия с капак. Да ви е сладко 🙂
Comment
Уникални
Благодаря за рецептата