Веган шоколадови мъфини със смокини
Ако трябва да съм изцяло искрена с вас, в повечето случаи веган десертите, които не са сурови, не са ми най-любимото нещо. Познавам обаче много хора, които избягват консумацията на млечни продукти и си имат много основателни причини, за това смятам, че е хубаво да включа тук нещо и за тях. Ако не сте от тези хора, но пък сте сред феновете на шоколада и смокините, съм сигурна, че много ще ви харесат.
А знаете ли какво се използва за заместител на яйцата в повечето веган рецепти? Това е така нареченото „flax egg“ или преведено на български „ленено яйце“. Играе ролята на слепващото вещество, което държи сухите съставки заедно, за да има ястието ни хомогенен вид. То се приготвя от ленено семе и водa, като водата не трябва да е нито много гореща, нито много студена. Едно яйце можете за замените с 1 с.л. ленено семе, смесена с 3 с.л. След като ги смесите, трябва да разбъркате добре, да изчакате 10 минути и ще видите как водата ще се желира. Консистенцията може да се използва както в солени ястия, така и в сладки печива.
Продукти
1 с.л. ленено семе
3 сл. вода
80 гр. брашно от лимец
50 гр. овесени ядки
20 гр. какао
140 гр. кокосова захар
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
35 гр. кокосово масло
140 гр. ядково мляко
40 гр. орехов тахан
5 средни смокини
Приготвяне
- В малка купичка смесете лененото семе с водата и го оставете настрана.
- Смелете овесените ядки на блендер и ги смесете с брашното, какаото, захарта и содата. Разбъркайте добре.
- В отделна купа смесете разтопеното на стайна температура кокосово масло, млякото, тахана и оцета. Добавете и лененото яйце.
- Прибавете мокрите към сухите съставки,
- Измерете 100 гр. смокини и ги нарежете на малки парченца и ги добавете към сместа, като използвате шпатула, за да ги разбъркате.
- Разпределете сместа в 12 малки или 8 големи формички за мъфини, а ако не използвате хартия за печене, намажете с кокосово масло. Нарежете останалите смокини на тънки парченца и използвайте за декорация.
6. Печете 30-40 мин. на предварително загрята на 180 С. фурна или докато клечка не излезе чиста ( чиста от сместа, може да лепне от смокините).
Да ви е сладко!
2 Comments
Благодаря Ви за рецептата! Станаха невероятно вкусни! ❤️
Много се радвам, че са ви харесали! 🙂