Овчарски пай с леща и пюре от карфиол
Много често като родители се налага да мислим креативни решения, за да постигнем балансирано хранене при децата си. За съжаление Алекс хапва зеленчуци основно когато не ги вижда. Само краставица успявам успешно да му предложа в сурово състояние.
А какво всъщност за мен означава балансирано хранене на дете? Същото като при възрастните, то се гради на правилното съотношение на макронутриентите в комбинация с набавянето на всички необходими микронутриенти. Има и още нещо, много важно, което не трябва да забравяме, а именно да запазим удоволствието от храната и да не изпадаме в крайности.
Да имаме основни познания за ползите от комбинирането на протеини, мазнини и въглехидрати, както и да знаем кои са предпочитаните източници на енергия от тялото, може да бъде ключово за здравето ни.
Ползите от правилното от комбиниране са изключително много. Накратко – полезни са бавните въхлехидрати, които освобождават енергията постепенно, качествeните протеини, които поддържат и възстановяват тъканите в тялото и добрите мазнини – изключително важни за оптимално здраве и участват в редица телесни функции. Правилното им комбиниране е един от най-важните елементи в здравословното хранене. Той позволява нормалното разграждане на храните в организма и благоприятното протичане на метаболичните процеси в него.
Днес ви представям една по-различна рецепта за овчарски пай, с която успявам да накарам Алекс да яде много зеленчуци, както и да ги комбинира с останалите групи храни.
Продукти
За пюрето от карфиол и моркови
600 гр. карфиол
100 гр. моркови
30 гр. масло
1/2 ч.л. сол
За основата от леща и царевица
350 гр. сварена леща
350 гр. сварена царевица
2 с.л. доматено пюре
40 гр. лук
20 гр. селъри
зеленчуков бульон
2 стръка мащерка
2 с.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. кимион
щипка черен пипер
Приготвяне
1.Сварете карфиола заедно с морковите. Преместете ги в гевгир, за да може хубаво да се изцеди водата. Добавете маслото и солта и пасирайте до гладко пюре. Оставете го да изстине.
2.Сварете лещата с бульона.
3.Сотирайте лука и чесъна със зехтин. Добавте към тях доматеното пюре, царевицата, лещата и подправките. Разбъркайте леко и оставете на котлона 2-3 минути.
4.В подходящ съд с размери 20х20 първо сложете сместа с лещата и отгоре добавете и пюрето. Можете да оформите с пош – ако искате да постигнете по-различен външен вид.
5. Запечете до получаване на кафеникав загар – около 20 минути на предварително загрята на 180 С. фурна.
Надявам се, рецептата да ви хареса!
Leave A Reply