Този черешов пай е един много вкусен и вълнуващ десерт, който лесно можете да приготвите и съм сигурна, че няма да съжалявате
Миналата седмица имахме възможност да прекараме няколко дни на село и едно от нещата, които ни е най-приятно да правим по това време на годината е да си откъснем черешки. Прибрахме се вкъщи с много череши, много много повече отколкото можем да изядем преди да се развалят. Направих сладко, замразих си малко и, разбира се, не пропуснах и любимия си пай. Вълнувам се да го споделя с вас, защото десертите с плодове са ми голяма слабост, а още повече тези със сезонни такива. Направих го по начин, максимално лесен и достъпен и така че всеки, който има възможност да може да си го приготви лесно у дома.
Няма да съжалявате, обещавам! 🙂
Продукти
За основата
240 гр. брашно от лимец
1/2 ч.л. морска сол
2 с.л. кокосова захар
120 гр. краве масло
60 гр. леденостудена вода
За черешовия пълнеж
1 кг. череши
200 гр. агаве
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. царевично нишесте / 2 .с.л. брашно
Приготвяне
- Смесете брашното с кокосовата захар и солта. Към тях добавете маслото, което предварително сте oхладили и нарязали на малки кубчета. С помощта на ръцете си гo втрийте в сместа със сухите съставки. Добавете водата на части. Готови сте когато оформите топка и маслото вече не се вижда в сместа. Тестото преместете в хладилник и охладете за поне 1- 2 часа.
2. През това време може да си приготвите пълнежа, като обезкостите черешите и ги нарежете на половинки. Преместете ги в тиган на средна степен и добавете към тях сиропа от агаве. Бъркайте ги от време на време, за да не загорят – поне 15 минути. След това разтворете брашното от тапиока или царевичното нишесте в съвсем малко вода и го добавете към сместа с черешите. Оставете на котлона да ври още малко докато се сгъсти, като не забравяте да бъркате – обикновено това отнема не повече от 5 минути. Махнете го от котлона и ако имате възможност оставете сместа да се охлади малко, преди да изсипете върху основата.
3. След това тестото се разточва върху гладка повърхност. Готовото тесто се измества внимателно във форма за печене с диаметър 20 см. и се притиска леко към дъното и стените. С помощта на пръстите си оформете и натиснете отсрани, така че да се получи ефектът от снимката. С тестото, което ще ви остане при преместването от плота във формата, оформете горната част на пая по-късно.
4. Изсипете готовия пълнеж върху основата.
5. Накъсайте на малки парченца останалото тесто и го сложете отгоре. Не се притеснявайте, дори и да не ви е останало много – това няма да повлияе на вкуса.
6. Печете на предварително загрята на 190 С. фурна около 40-50 мин, или докато краищата не придобият приятен загар. Можете да приберете в хладилник готовия пай през времето, в което чакате фурната да загрее.
7. Задължително имайте търпение паят да се охлади много добре преди да го отделите от формата. След като е изстинал може да го преместите отново в хладилник – става още по-стегнат. Готови сте.
Много се надявам да ви хареса.
Да ви е много сладко и черешово!
2 Comments
Чудесна рецепта! Би било полезно да отбелязвате само колко е диаметърът на тавата, в която печете, или за колко порции е паят – не за друго, просто за да не остана изненадана, че ми е голяма тавата следващия път. 😁 Благодаря! 😍
Здравейте! Благодаря много, радвам се че ви е харесала! Много се извинявам, че съм го пропуснала. Добавих го.