• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Галет с праскови

август 10, 2020

Вкусен летен галет с праскови и брашно от лимец 

Август е месецът на прасковите, а аз така да ги обичам! Понякога ми се иска лятото да не свършва и то най-вече заради всички плодове и зеленчуци, които имам чувството, че мога да ям до безкрай. Сигурна съм, че не съм единствената и за това нямаше как да не споделя любимата ми и лесна рецепта за нещо сладко с тях, а именно този галет.  Галет е термин, използван във френската кухня за обозначаване на различни видове плоски кръгли или безформени хрупкави питки, а десертът е на основата на маслено тесто, гарнирано с различни плодове. Чарът му идва именно от неправилната форма.

 

Галет с праскови 1

Продукти

За основата

240 гр. брашно от лимец

щипка сол

30 гр. захар Мусковадо

120 гр. масло/кокосово масло

60гр. леденостудена вода

За пълнежа от праскови

500 гр. праскови без костилки – около 6 средни праскови

20 гр. брашно от лимец

100 гр. захар Мусковадо

За намазване

1 яйце

1 с.л. захар Мусковадо

 

Галет с праскови 2

Приготвяне

  1. Маслото, което ще използвате трябва  задължително да е престояло в хладилник, като е още по-хубаво да нарежете необходимото количество на малки кубчета и така нарязано също да престои в хладилник поне 30 минути. Всички останали продукти, които ще използвате за основата също е хубаво да приберете в хладилник, за да са с изравнена температура.

Галет с праскови 3

  1. Смесете брашното със захарта и солта,  а след това втрийте нарязаното на кубчета масло в тях. Трябва да получите ронлива смес на трохи, подобна на мокър пясък.
  2. Добавете водата лъжичка по лъжичка, като разбърквате с дървена лъжица. След като добавите и последната, с възможно най-малко допир, оформете тестото във формата на диск. Не месете!  Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

 

Галет с праскови 4

4.През това време нарежете прасковите на тънки парчета, без да ги белите и ги смесете със захарта и брашното, които са ви за пълнежа.

Галет с праскови 5

 

5. Извадете сместа, поставете я върху хартия за печене, покрийте я с още една хартия и разточете, докато не достигнете кръг с диаметър по-голям от 26см. Отбележете си по-малък кръг вътре ,  и подредете прасковите.

 

Галет с праскови 6

 

6.  Сгънете краищата, които ви остават извън очертания кръг. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с още малко захар.

7. Печете галета на предварително загрята на 190 С. фурна около 30 минути.

 

Галет с праскови 7

Да ви е сладко!

галетпраскови
Share

Рецепти

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини бадеми банан банови мъфини бисквити боровинки брауни; брауни без брашно веган веган мъфини галет елда здравословни закуски здравословни ореховки кайсии коледа крамбъл крекери лешници малини моркови овесени ядки павлова пай палачинки портокал праскови протеинови барчета пълнозърнест шоколад първи рожден ден ризото салата смокини солен галет сурови бонбони тиква тиквен хляб торта торта за рожден ден хумус череши шоколад шоколадова торта ябълки ягоди


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Веган безглутенови бисквити
      януари 31, 2023
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Сурови шоколадови бонбони
      май 9, 2020
    • Лесни козуначени кифлички с мармалад и орехи - без месене
      април 11, 2022
    • Лесен кекс със зайче
      април 16, 2025

© Copyright 2024 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved