Вкусен летен галет с праскови и брашно от лимец
Август е месецът на прасковите, а аз така да ги обичам! Понякога ми се иска лятото да не свършва и то най-вече заради всички плодове и зеленчуци, които имам чувството, че мога да ям до безкрай. Сигурна съм, че не съм единствената и за това нямаше как да не споделя любимата ми и лесна рецепта за нещо сладко с тях, а именно този галет. Галет е термин, използван във френската кухня за обозначаване на различни видове плоски кръгли или безформени хрупкави питки, а десертът е на основата на маслено тесто, гарнирано с различни плодове. Чарът му идва именно от неправилната форма.
Продукти
За основата
240 гр. брашно от лимец
щипка сол
30 гр. захар Мусковадо
120 гр. масло/кокосово масло
60гр. леденостудена вода
За пълнежа от праскови
500 гр. праскови без костилки – около 6 средни праскови
20 гр. брашно от лимец
100 гр. захар Мусковадо
За намазване
1 яйце
1 с.л. захар Мусковадо
Приготвяне
- Маслото, което ще използвате трябва задължително да е престояло в хладилник, като е още по-хубаво да нарежете необходимото количество на малки кубчета и така нарязано също да престои в хладилник поне 30 минути. Всички останали продукти, които ще използвате за основата също е хубаво да приберете в хладилник, за да са с изравнена температура.
- Смесете брашното със захарта и солта, а след това втрийте нарязаното на кубчета масло в тях. Трябва да получите ронлива смес на трохи, подобна на мокър пясък.
- Добавете водата лъжичка по лъжичка, като разбърквате с дървена лъжица. След като добавите и последната, с възможно най-малко допир, оформете тестото във формата на диск. Не месете! Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
4.През това време нарежете прасковите на тънки парчета, без да ги белите и ги смесете със захарта и брашното, които са ви за пълнежа.
5. Извадете сместа, поставете я върху хартия за печене, покрийте я с още една хартия и разточете, докато не достигнете кръг с диаметър по-голям от 26см. Отбележете си по-малък кръг вътре , и подредете прасковите.
6. Сгънете краищата, които ви остават извън очертания кръг. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с още малко захар.
7. Печете галета на предварително загрята на 190 С. фурна около 30 минути.
Да ви е сладко!
Leave A Reply