Салата с леща белуга и сладки картофи
Черната леща е наричана още „белуга“ е много интересен представител на бобовите култури. Основната й разлика с останалите видове леща е, че запазва формата си дори и след готвене и това я прави много по-подходяща за салати и изискани предястия и гарнитури.
Като се анализира хранителната й стойност, това бобово растение спокойно може да замести месо и хляб, което я прави и толкова предпочитана от вегатарианците. Има ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, желязо и протеини – чудесен източник на енергия.
Продукти
200 гр. леща белуга
200 гр. сладки картофи
2 с.л. зехтин
щипка сол
щипка черен пипер
60 гр. рукола
1/2 голям червен лук
1 с.л. ябълков оцет
За дресинга:
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
3 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
1 ч.л.агаве
Приготвяне
- Измийте лещата и я поставете в кипяща подсолена вода – 400 мл. Оставете я да ври 15-20 минути на средна степен докато се изпари водата. Прецедете готовата леща.
- През това време, обелете и нарежете сладките картофи на кубчета. Сложете ги в тавичка и ги поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и ги печете около 20 минути на предварително загрята на 180 С. фурна.
- Нарежете лука на полумесеци и го залейте с кипяща вода – колкото да го покрие и добавете 1 с.л. ябълков оцет. След 10 минути го прецедете от маринатата.
- Смесете всички съставки за дресинга и овкусете лещата с него. Внимателно разбъркайте салата. Сервира се на стайна температура.
Leave A Reply