Истината е, че не съм голям фен на супите. Тази доматена крем супа обаче заема специално място в моето сърце. Мога да я хапвам постоянно, а напоследък си добавям и лют пипер – крайният резултaт е нещо страшно вкусно.
Рецептата е изключително лесна, сгряваща и подходяща за зимния сезон, в който няма от къде да си купим истински домати.
Продукти
1 брой консерва нарязани домати
600 гр. доматено пюре
3 скилидки чесън
1 глава лук
50 гр. каперси
100 гр. обезкостени маслини по избор
1 стрък свежа мащерка /може и сушена/
1 стрък розмарин /може и сушен/
1 щипка пушен червен пипер
50 гр. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. захар
За гарниране /по желание/
Ръжени филийки хляб
1 брой топка моцарела или сирене бри по ваш избор
100 гр. бекон или прошуто слайс
животинска сметана с висока масленост
Приготовление
- Първата стъпка за да приготвите тази доматена крем супа е да нарежете чесъна и лука на средно големи кубчета.
- В средно голяма тенджера затоплете зехтина и след това сложете зеленчуците заедно с каперсите и маслините. Запържете ги като внимавайте да не изгорите чесъна.
- След като зеленчуците са променили цвета си добавете подправките и пушения червен пипер и запържете отново.
- След това добавете малко вода и задушете с похлупак няколко минути докато омекнат зеленчуците.
- Накрая добавете доматените продукти с равно на тях количество вода и увеличете огъня, за да заври.
- Варете около 15 минути, махнете похлупака и оставете супата да изври и да се сгъсти.
- След като супата се е сгъстила я блендирайте и оптайте на сол. Овкусете по ваше усмотрение и накрая добавете и захарта.
- Готовата супа поднесете топла с брускета с моцарела*, стръкове босилек, живоринска сметана или хрупкав бекон**.За гарниране:
*Нарежете хляба на тънки филийки по диагонал и ги препечете във фурната с малко зехтин и сол. След това нарежете моцарелата и я наредете върху филийките. Оставете ги така и ги препечете до златист цвят преди сервиране.
**Нарежете бекона на тънки ленти.Препечете го на 180 градуса докато стане хрупкав.
Leave A Reply