Всички обичат класиките и не може без тях, но съм сигурна, че всички обичат и изненадите. Хумусът определено не е сред нашите традиционни ястия за Бъдни вечер, но става все по-често предпочитана разядка.
Много страни и региони го приемат като свой, но всеки от тях има различен метод, по който го приготвя, като в основата му стои нахутът. Този мой прочит обаче не съдържа нахут, а един продукт, който открих наскоро – боб Мунг. Той се готви много бързо – една чудесна алтернатива на бобената салата. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии или да се използва като гарнитура. Няма как да минете без добре познатия боб на празничната трапеза, но защо и да не опитате нещо съвсем ново.
Продукти
100 гр. боб Мунг
50 гр. сусамов тахан
60 мл. зехтин
2 скилидки чесън
2 броя лайм
1-2 ч.л. сол
140 мл. вода
1 брой нар
1/4 ч.л. черен пипер
1 с.л. сусам
магданоз за украса
Приготвяне
-
Сварете боба на бавен огън за около 20-30 мунти. Целта е зърната да омекнат Измерете си 200 гр. от свареното количество и си оставете останалата част за украса. Блендирайте го до получаване на гъста паста.
-
Изцедете сока от лайм и го добавете към боба, заедно със сусамовия тахан, водата, зехтина, чесъна и 1 ч.л. сол. Блендирайте всички съставки до получаване на хомогенна смес. Опитайте и добавете още сол на вкус.
-
Сервирайте със сусам, пресен магданоз, семена от нар и поръсете с черен пипер.
Leave A Reply