Продукти
За тестото
60 мл. краве мляко
60 гр. масло
150 гр. пшенично силно брашно
150 гр. брашно от лимец
20 гр. прясна мая
2 яйца размер М
60 гр. сурова тръстикова захар
За пълнежа
90 гр. меко масло на стайна температура
3 ч.л. цейлонска канела
135 гр. нерафинирана захар
1 ч.л. натурален екстракт ванилия
За намазване
1 яйце + 2 с.л. краве мляко
сурова тръстикова захар
Приготвяне
1.Изкарайте всички необходими продукти на стайна температура, като нарежете маслото не кубчета.
2. Разтворете маята в 30 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.
3. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото (30гр.) на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.
4. Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.
5.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам на ръка.
6. Добавете останалото меко масло на части до пълното му усвояване – втривайки го в тестото.
7.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го да втаса докато утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.
8. През това време си пригответе плънката за като смесите всички необходими съставки. Маслото трябва да е меко.
9.След като тестото е втасало, набрашнете плота и разточете леко с точилка до получаване на голям правоъгълник.Намажете с плънката.
10.Завийте на руло и го нарежете на кръгчета.
11. Оформете зайчетата. Разпределете върху хартия за печене като оставите място между тях.
11.Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно, докато не увеличат обема си – около 40минути до 1 час.
13. Намажете ги с разбито яйце и прясно мляко. Поръсете с захар по желание. Изпечето ги на предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор.
14. Оставете ги да се охладят в тавата и след това ги преместете на решетка.
15. Ако искате да ги запазите меки и след това – овийте плътно с фолио или преместете в съд с плътен капак.
Желая ви светли и вкусни празници!
Leave A Reply