Продукти
За тестото
200 гр. пшенично брашно
100 гр. масло
1 жълтък размер М
50 гр. сурова захар
1 ч.л. сол
10 гр. леденостудена вода
За пълнежа
400 гр. ягоди
100 сурова захар
кора от един био портокал
Приготвяне
- Подобно на рецептата за сoлен галет, първата стъпка за този галет е да оставите съставките да се охладят. Маслото, което ще използвате, трябва задължително да е престояло в хладилник, като е още по-хубаво да нарежете необходимото количество на малки кубчета и така нарязано, също да престои в хладилник поне 30 минути. Всички останали продукти, които ще използвате за основата също е желателно да приберете в хладилник, за да са с изравнена температура.
- Смесете брашното със солта, а след това втрийте нарязаното на кубчета масло в тях. Трябва да получите ронлива смес на трохи, подобна на мокър пясък.
- Добавете жълтъка, а след това и водата лъжичка по лъжичка, като разбърквате с дървена лъжица или с пръсти. След като ги добавите, с възможно най-малко допир, оформете тестото във формата на диск. Не месете! Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
- За пълнежа – нарежете ягодите на половинки, настържете кората от портокал и добавете захарта към тях. Разбъркайте, за да се разпредели равномерно. Имайте предвид, че ще се отдели вода на дъното. Не я използвайте за пълнене на галета. От нея става страхотна домашна лимонада 🙂
- Извадете охладената смес, поставете я върху хартия за печене, покрийте я с още една хартия и разточете, докато не получите хубав кръг с тънко разточено тесто.
- Наредете ягодите върху тестото като си оставите поне по два пръста празно в края.
- Сгънете краищата навътре като покриете част от ягодовия пълнеж. Намажете ги с разбито яйце смесено с 1 ч.л. ядково мляко. Поръсете със захар.
- Печете галета на предварително загрята на 190 С. фурна около 20-25 минути.
Leave A Reply