Плътният вкус на меда, свежестта на смокините и нежният крем с маскарпоне прави тази медена торта така неустоима.
За сиропа
45 гр. сурова тръстикова захар
90 гр. вода
80 гр. мед
сок от 1 портокал
За медения блат
160 гр. пшенично брашно
110 гр. бадемово брашно
8 гр. бакпулвер
кора от био портокал
3 яйца размер М
120 гр. масло
230 гр. кленов сироп или течен мед
100 гр. кисело мляко
За крема
300 гр. маскарпоне
50 гр. кленов сироп
6-7 смокини
40 гр. шам фъстък
- Първо е необходимо да направите захарния сироп. В касерола смесете захарта, портокаловия сок, и водата. Кипнете ги и махаме от котлона след завиране – когато захарта се изпари. Добавете към тях и меда и оставете сиропа да се охлади.
- През това време смесете двата вида брашно, бакпулвер и портокалова кора. Разбийте яйцата на крем и към тях добавете разтопеното масло, кленовия сироп и киселото мляко.
- С помощта на шпатула смесете морките и сухите съставки.
- Намазнете тава с диаметър 16см. и изсипете сместа в нея. Печете около 40 минути на предватително загрята фурна на 180 градуса или докато клечка излезе чиста.
- Веднага след като извадите блата от фурната го залейте със студения захарен сироп. Използвайте цялото количество сироп.
- За да завършите тортата, разбийте необходимото количество маскарпоне за 1-2 минути. Хубава е то да е престояло на стайна температура поне 1 час. С помощта на шпатула украсете вече изстиналия блат.
- Поръсете с шам фъстък и украсене с нарязани смокини. Залейте с кленов сироп.
Leave A Reply