Рецептата за тези неустоими мини торти Павлова съм ви обещала отдавна, но всеки път когато исках да ви я споделя и снимам, се намираше някой, който да ги изяде преди да успея. Не е съвсем като останалите, които сте свикнали да виждате тук – съдържа доста по-голямо количество захар, макар и нерафинирана, както и животинска сметана. Аз лично много често прибягвам до нея по празниците или за рождените дни на децата. Според мен не е десерт за всеки ден, а нещо, с което да си подсладите най-специалните такива. Хрупкав меренг, мека сърцевина и нежен крем отгоре – гарантирам ви, че вие и всички около вас ще останат очаровани! А свежестта, която придават плодовете е любимата ми част.
Количествата, които съм ви дала са за 16 броя тортички с диаметър 6 см.
Продукти
4 белтъка
200 гр. нерафинирана захар
1 и 1/2 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бял винен оцет
За крема
500 гр. маскарпоне
200 гр. животинска сметана с висока масленост
50 гр. агаве/ течен мед
Приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Започнете разбиването на белтъците на ниска степен. Много е важно купата на миксера да е чиста и да няма следи от жълтъци и вода. Постепенно увеличете степента на бъркане до максимална.
3. Смесете нишестето със захарта и ги разбъркайте в отделна купичка.
4. Добавяйте захарта и нишестето на части към белтъците. Белтъците трябва да достигнат твърд връх, a когато втриете пръсти – не трябва да усещате захар. Друг начин да разберете дали са готови е да обърнете купата – белтъчната смес не трябва да пада или да се мести.
5. Последно добавете оцета и ванилията и разбъркайте за още 30 секунди докато се разпределят равномерно в сместа с белтъците.
6. Ако искате прецизен резултат си начертайте кръгове върху хартия за печене, всеки с диаметър – 6 см. Използвайте пош и оформете целувките. Получават се 16 броя.
7. Прехвърлете целувките във фурната и намалете температура й на 120 С.
8. Пекат се 1 час и 30 минути. Най-добрият вариант е когато мине времето, да спрете фурната и с помощта на дървена лъжица да подпрете вратата й – целта е да я оставите леко отворена. По този начин целувките постепенно ще се охладят. Аз ги правя вечерта и ги оставям до сутринта – така си гарантирате твърд и хрупкав меренг с мека сърцевина. Можете да ги съхранявяте 2-3 дни, но не ги прибирайте в хладилник.
За крема
9. Направете крема малко преди да ги сервирате. Всичко, което трябва да направите е първо да разбиете сметаната, а в отделна купа да смесите маскарпонето с меда. С помощта на шпатула ги смесете и напълнете целувките с него. Не е хубаво да стоят така дълго, защото ще омекнат.
10. Украсете със свежи сезонни плодове и мента, а можете да настържете и кора от лайм. Не ги пропускайте – те правят тези мини тортички така неустоими и свежи.
Да ви е сладко!
Leave A Reply