Наскоро ви споделих, че усещам как постоянството и усърдната работа се отплащат. На моменти просто трябва малко повече търпение от това, което аз имам. Масленото тесто ми е любимо и съм качвала рецепти с него много пъти. За първи път обаче мога да кажа, че резултатът е наистина по-добър от преди.
Комбинацията между неговата хрупкавост, крем сиренето на Arla и карамелизирания лук с мащерка бих описала като изключително вкусна и нежна. Смятам, че рецептата за този пай с карамелизиран лук и крем сирене Arla би била повече от подходяща, за да впечатлите гостите си с нещо ново и различно на предстоящите празници.
Продукти:
Маслено тесто:
Пшенично брашно – 0.230 кг
Масло – 0.125 кг
Сол – 1 чаена лъжичка
Яйца – 1 бр. размер М
Прясно мляко – 2 супени лъжици
Крем сирене смес:
Яйца – 2 бр. размер М
Крем сирене Arla 0.500 кг
Маслини – 0.120 кг – по ваш избор, аз използвах гриловани маслини заради мазнината и сочността им, така че бих препоръчала тях
Каперси – 0.03 кг
Зелен лук – 2 стръка
Чесън – 3 скилидки
Сол – на вкус
Черен пипер – на вкус
Зехтин – няколко супени лъжици, които да използвате за приготвяне на плънката
Кромид лук – 4-5 глави
Масло – 0.060 кг
Мащерка – 2 стръка
Слънчогледово масло – няколко супени лъжици, в които да сготвите лука
Приготовление:
- Започнете с приготовлението на масленото тесто. Нарежете студеното масло на кубчета около 1 сантиметър, като не е нужно да сте много прецизни, просто малката форма на маслото ще подпомогне негово равномерно инкорпориране. Сложете маслото в купата на статичен миксер заедно с брашното и солта. Започнете да разбърквате на бавна степен с приставката пеперуда. Разбърквайте, докато се получи текстура на мокър пясък и продуктите са равномерно разбъркани. Ако нямате миксер, можете да направите това с помощта на ръцете си.
- След това добавете млякото и яйцето и разбъркайте, докато започне да се оформя тесто.
- След това, натискайки тестото, оформете квадрат и фолирайте. Оставете да си почине поне половин час в хладилника.
- Междувременно си нарежете маслините, чесъна, зеления лук и каперсите на дребно.
- В касерола загрейте количеството зехтин и запържете нарязаните продукти, след това добавете малко вода и ги задушете, докато чесънът и зеленият лук омекнат.
- Когато сместа ви е достатъчно сготвена, я смесете с крем сиренето Arla и яйцата и опитайте на вкус.
- Следваща стъпка ще е да разточите тестото си с дебелина около половин сантиметър на добре набрашнена повърхност. За да постигнете красива форма на пая, ще ви се наложи на направите така нареченото “сляпо печене”, което естествено не е задължително, но е желателно за постигането на резултата от снимката. След разточването, притиснете тестото да легне по тавата, покрийте го с хартия за печене и върху нея сложете зърнена култура по избор, която да натежи – aз използвам боб, като изхабеният продукт може да се използва многократно и за следващите ви печива.
- Печете на 170 градуса, докато краищата на пая променят текстурата и цвета си. След това премахнете тежестта и върнете тестото да се изпече почти напълно.
- Докато тестото се пече, обелете главите лук и ги разрежете на половина. В тиган сложете слънчогледовото масло и го загрейте добре. Поставете половинките лук с разрязаната част надолу. Оставете ги да се запържат добре и да добият златисто-кафеникав цвят. След това сложете мащерката и маслото, както и малко вода. След като маслото се разтопи, похлупете тигана, задушете лука, докато стане напълно мек. Ако има нужда, можете да добавите вода по време на готвенето. След като лукът е омекнал напълно, махнете капака и оставете водата да се изпари.
- Разпределете равномерно сместа с крем сирене върху изстиналата основа на пай. С помощта на шпатула повдигнете и половинките лук и ги наредете върху сместа в пая.
- Сложете да се доизпече отново на 170 градуса, докато сместа се е втвърдила.
- След като е готов, оставете да изстине напълно преди консумация и украсете с още мащерка по желание.
Leave A Reply