• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Ризото с лимец, манатарки и сушени домати

декември 20, 2020

Ризото с лимец, манатарки и сушени домати

Да, ризотото, което съм подготвила, не е съвсем истинско ризото, защото включва лимец, а не ориз, но все пак говорим за по-нетрадиционни рецепти. Ако сравним хранителната им стойност, лимецът е с по-богато съдържание на фибри и протеини. Консистенцията му наподобява тази на истинското, за това и рецептата носи това име. Съчетанието с манатарки и сушени домати, ми е повече от любимо. Получава се много ароматна и лека комбинация от вкусове, която съм сигурна, че ще се хареса. Сосът от кашу добавя тази кремообразност към рецептата и е най-добрата алтернатива на пармезана, който се използва в класическото ризото. Можете да минете и без него, пак се получава страшно вкусно.

Продукти

50 гр. сушени манатарки

2 стръка мащерка

2 шалота

1 морков

1 стрък селъри

2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин/кокосово масло

200 гр. лимец

30 гр. сушени домати

100 мл. бяло вино

500 мл. зеленчуков бульон

шепа магданпоз или мащерка за украса

За соса от кашу

60 гр. кашу предварително накиснато

100 мл. зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

  1. Ако ще правите соса от кашу, накиснете ядките – поне 2 часа преди да започнете да готвите. Накиснете и лимеца – поне 30 минути. Залейте манатарките с вряла вода и също ги оставете да се накиснат поне 20 минути. Почистете лука и чесъна и нарежете тях и другите зеленчуци на ситно. Дибавете водата от манатарките към бульона.
  2. След като манатарките са набъбнали ги отцедете от водата, нарежете ги на парченца. добавете щипка сол и мащерка и ги задушете в 2 с.л. сгорещена мазнина – около 3-4 минути.
  3. Премахнете ги от тигана и добавете останалата мазнина. Изсипете в него лука, а след това чесъна, селърито и моркова. Задушете ги на средна температура. Добавете и лимеца.
  4. Идва моментът, в който малко по малко да добавите течностите. Първо добавете виното и разбъркайте. След като се изпари добавете 1 ч.ч. от бульона и повторете процедурата докато бульонът свърши. накрая добавете нарязаните сушени домати и задушените манатарки. Оставете си няколко за украса.
  5. За соса от кашу – поставете всички съставки в блендер и пасирайте до гладък сос. Овкусете със сол и пипер на вкус. Добавете го към ризотото и разбъркайте.

Ризото с лимец, манатарки и сушени домати 1

ризото
Share

Рецепти

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини бадеми банан банови мъфини бисквити боровинки брауни; брауни без брашно веган веган мъфини галет елда здравословни закуски здравословни ореховки кайсии коледа крамбъл крекери лешници малини моркови овесени ядки павлова пай палачинки портокал праскови протеинови барчета пълнозърнест шоколад първи рожден ден ризото салата смокини солен галет сурови бонбони тиква тиквен хляб торта торта за рожден ден хумус череши шоколад шоколадова торта ябълки ягоди


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Веган безглутенови бисквити
      януари 31, 2023
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Сурови шоколадови бонбони
      май 9, 2020
    • Лесни козуначени кифлички с мармалад и орехи - без месене
      април 11, 2022
    • Лесен кекс със зайче
      април 16, 2025

© Copyright 2024 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved