Ризото с лимец, манатарки и сушени домати
Да, ризотото, което съм подготвила, не е съвсем истинско ризото, защото включва лимец, а не ориз, но все пак говорим за по-нетрадиционни рецепти. Ако сравним хранителната им стойност, лимецът е с по-богато съдържание на фибри и протеини. Консистенцията му наподобява тази на истинското, за това и рецептата носи това име. Съчетанието с манатарки и сушени домати, ми е повече от любимо. Получава се много ароматна и лека комбинация от вкусове, която съм сигурна, че ще се хареса. Сосът от кашу добавя тази кремообразност към рецептата и е най-добрата алтернатива на пармезана, който се използва в класическото ризото. Можете да минете и без него, пак се получава страшно вкусно.
Продукти
50 гр. сушени манатарки
2 стръка мащерка
2 шалота
1 морков
1 стрък селъри
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин/кокосово масло
200 гр. лимец
30 гр. сушени домати
100 мл. бяло вино
500 мл. зеленчуков бульон
шепа магданпоз или мащерка за украса
За соса от кашу
60 гр. кашу предварително накиснато
100 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
- Ако ще правите соса от кашу, накиснете ядките – поне 2 часа преди да започнете да готвите. Накиснете и лимеца – поне 30 минути. Залейте манатарките с вряла вода и също ги оставете да се накиснат поне 20 минути. Почистете лука и чесъна и нарежете тях и другите зеленчуци на ситно. Дибавете водата от манатарките към бульона.
- След като манатарките са набъбнали ги отцедете от водата, нарежете ги на парченца. добавете щипка сол и мащерка и ги задушете в 2 с.л. сгорещена мазнина – около 3-4 минути.
- Премахнете ги от тигана и добавете останалата мазнина. Изсипете в него лука, а след това чесъна, селърито и моркова. Задушете ги на средна температура. Добавете и лимеца.
- Идва моментът, в който малко по малко да добавите течностите. Първо добавете виното и разбъркайте. След като се изпари добавете 1 ч.ч. от бульона и повторете процедурата докато бульонът свърши. накрая добавете нарязаните сушени домати и задушените манатарки. Оставете си няколко за украса.
- За соса от кашу – поставете всички съставки в блендер и пасирайте до гладък сос. Овкусете със сол и пипер на вкус. Добавете го към ризотото и разбъркайте.
Leave A Reply