Рецептата за това ризото с тиква е много лесна, но и така различна и интересна. Точно за вас е ако сте почитатели на малко по-нетрадиционните вкусове. От количествата, които съм посочила, се получават две порции.
Продукти
Ориз Aрборио – 150 грама
Масло – 50 грама
Сол – 5 грама
Черен пипер – 5 грама
400 грaма сурова необелена тиква
Лук – 100 грама или малка глава
Чесън – 3 скилидки
Синьо сирене – 50 гр.
Орехи – 30 гр.
Приготвяне
- Първата стъпка в тази рецепта е да си направите тиквено пюре. Обелете около 400 грама тиква и я нарежете на малки кубчета. Овкусете я със зехтин, сол и черен пипер, а след това я изпечете на 190 градуса до готовност и златисто-кафяв цвят. Готовата тиква блендирайте с малко вода, докато постигнете хомогенна смес.
-
В тиган с помощта на маслото запържвате лука и чесъна на среден огън докато омекнат, а след това към тях добавете и тиквеното пюре.
-
Към получената смес добавете ориза и разбъркайте.
-
След това постепенно започнете да добавяте вода по малко количество като разбърквате постоянно.Повтаряйте тази стъпка до готовност на ориза. Имайте предвид, че дори и след махането му от огъня той ще продължи още малко да се сгъстява.
- Отгоре поръсете със синьо сирене и орехи.
Leave A Reply