Ако сте от любителиете на шоколад в комбинация с ядки, тази рецепта за шоколадова торта с лешници е точно за вас.
За блатовете
160 гр. брашно от спелта
30 гр. какао
200 гр. кокосово масло
4 средни яйца
200 гр. кафява нерафинирана захар
2 ч.л. бакпулвер
За крема
240 лешников / бадемов тахан
180 гр. мед / агаве
40 гр. какао
120 гр. овесено мляко
За сиропиране на блатовете
/ по желание /
30 гр. кафява нерафинирана захар
150 мл. вода
Приготвяне
1. Смесете яйцата със захарта и с помощта на миксер, разбийте до получаване на гладък и пухкав крем. Загрейте фурната на 160° с вентилатор.
2. Разтопете кокосовото масло на водна баня, като внимавайте да не му вдигате прекалено високо темпертурата.
3. Пресейте брашното и го смесете добре с бакпулвера и какаото. С помощта на шпатула и на части го добавете към разбитите яйца. По същия начин след това добавете и кокосовото масло.
4. Печете цялата смес наведнъж във форма с диаметър 16 съм около 40-50 минути – докато се стегне центърът. Извадете от формата и го оставете да се охлади много добре. След това, разрежете на три равни части, като по точи начин ще получите три отделни блата.
5. Ако искате да сиропирате блатовете, направете захарен сироп като кипнете водата със захарта докато не се разтопи напълно. Най-важното правило тук е да ви е горещ сиропа, а блатове студени. По 2 супени лъжици на блат са достатъчни.
6. За да направите крема – смесете всички съставки и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Сглобете шоколадовата торта.
Надявам се тази шоколадова торта да ви хареса! Да ви е много шоколадово!
Leave A Reply