Студът навън ме кара все повече да си мечтая за топлите коледни моменти. За домашно приготвена храна споделена с най-близките ни. За дните, в които времето сякаш е спряло.
Всяка година добавям по нещо ново на коледната трапеза. Обичам да виждам реакциите на близките ми и да експериментирам с нови комбинации.
Сигурна съм, че този сладък хляб ще бъде част от нашите празници тази година. Винаги се доверявам единствено на натурални съставки като любимото крем сирене Arla. В комбинация с познати коледни вкусове като портокал и червени боровинки, той е истинска наслада за сетивата.
Превърна се в мой фаворит в секундата, в която го опитах. Наистина е една от най-разкошните рецепти, които съм приготвяла наскоро.
Продукти:
За тестото:
280 гр. пшенично брашно
1 и ½ ч.л. Бакпулвер
½ ч.л. Сода
200 грама захар
Кората и сокът на един портокал
110 гр. слънчогледово масло
120 гр. кисело мляко
120 гр. крем сирене Arla
2 бр. яйца размер М
150 гр. сушени червени боровинки
За муса с крем сирене и украса:
180 грама крема сирене Arla
70 грама мед
60 грама високомаслена животинска сметана
30 грама орехи
1 портокал за украса
50 грама сурова тръстикова захар
Приготовление:
Тестото:
- Разбийте яйцата и захарта докато достигнат така наречената текстура на панделки.
- Към тях добавете олиото, крем сиренето, киселото мляко, сокът от портокал и портокаловите корички и разбийте отново.
- Към получената смес добавете сухите съставки и разбъркайте с помощта на сладкарска шпатула докато получите хомогенна смес без бучки.
- Печете на 170 градуса във форма за хляб докато излезе чиста клечка от средата – около 50 минути.
Мус с крем сирене Аrla:
- Смесете всички съставки и ги разбийте до получаване на хомогенна смес.
- Оставете настрани докато се изпече хлябът.
Карамелизирани портокали за украса:
- Нарежете портокалите на колелца и ги подредете в плосък тиган заедно със захарта и няколко супени лъжици вода.
- Загрейте ги и разбърквайте докато се разтопи захарта и се получи карамел. Редуцирайте докато водата се изпари.
- След това ги подредете върху тава и ги изпечете на 200 градуса докато добият златист цвят.
Изчакайте хлябът да изстине преди да го намажете с муса. Поръсете го с орехите и подрете карамелизираните портокали.
Leave A Reply