Торта за рожден ден
Истината е, че когато Никола навършваше 1 годинка, той все още не можеше да яде нито глутен, нито белтъци, така че след дълго чудене каква точно торта да направя осъзнах, че за съжаление няма как тази торта да става за него и едновременно с това да се хареса на всички останали. Накрая реших да заложа на нещо сигурно и изпитано като рецепта, което съм правила и друг път. Естетвено за него имаше мъфини и бисквитки, които да си хапва, а не пропусна да си опита и от крема.
Продукти
За блатове с диаметър 16 см. ( 2 броя )
160 гр. кокосова/ нерафинирана захар
2 яйца
1 ч.л. ванилия
160 гр. брашно от лимец
160 гр. краве масло/гхи
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
За блатове с диаметър 26 см. ( 2 броя )
240 гр. кокосова/ нерафинивана захар
4 яйца
1 и 1/2 ч.л.ванилия
240 гр. брашно от лимец
240 гр. краве масло/гхи
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
За крема
750 гр. маскарпоне
600 гр. кокосова* или животинска сметана с висока масленост
100 гр. мед или агаве
Допълнения
За сиропиране на тортата използвах сироп от малини, разреден с малко вода, а при сглобяване на тортата, в крема сложих свежи малини.
*Ако искате да използвате кокосова сметана, тя трябва да се сложи в хладилник от предишната вечер и да се има предвид, че ви трябват 600 гр. от твърдата част , което са 2 консерви. Друго, което е важно да знаете е, че трябва да си купите кокосова сметана с висока масленост, защото тази с ниска няма да се отдели на твърда и течна част дори след престой в хладилника.
Приготвяне
- Ако сте правили спондж блатове до сега, тези с нищо не се различават от тях, така че няма да ви затруднят. Аз лично ги правя винаги като разделям количествата, които съм ви написала горе на две равни части и ги пека един по един – тоест два отделни блата.
- Независимо дали печете отделни или един цял, първата ви стъпка винаги е да разбиете яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. През това време си разтопете маслото на водна баня.
- Пресейте брашното и добавете към него солта и бакпулвера. Разбъркайте добре.
- След като сте готови внимателно, като използвате шпатула, добавете на части сухите съставки, за да не загубите обема на яйцата.
- Последно добавете към сместа и разтопеното масло, като отново внимавате това да стане плавно.
- Печете блатовете докато клечка излезе чиста или около 20 минути на предварително загрята фурна на 180С. Оставете готовите блатове да се охладят добре преди да ги отделите от формата, като след това ги преместите на решетка за охлаждане. Аз си правя моите винаги от предишния ден.
- Ако използвате кокосова сметана – отделете твърдата част и я разбийте с миксер до получаване на пухкава сметана. Ако използвате обикновена – разбийте я с помощта на мискер или на ръка.
- В отделна купа разбъркайте маскарпонето, заедно с меда. Смесете ги и сте готови с крема.
- Започнете сглобяването на тортата, като сиропирате блатовете. Внимавайте да не прекалите със сиропа – 4 супени лъжици за малките и 6 за големите са ви напълно достатъчни.
- При сглобяването на тортата, най-важното е да внимавате да ви се получат равни части крем и блатове. Можете да си сложите свежи плодове в крема – в моя случай малини. Получи се страхотно.
Да ви е сладко 🙂
Leave A Reply