Този ябълков пай е сред любимите ми есенни сладкиши. Изключително подходящ е за по-студените дни, в които имате ябълки в излишък и се чудите какво да е поредното нещо, което да приготвите с тях.
Продукти
За масленото тесто
300 гр. брашно от лимец
150 гр. масло
50 гр. ледено студена вода
50 гр. нерафинирана захар
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сол
За пълнежа
800 гр. ябълки
150 гр. нерафинирана захар
За орехите
100 гр. орехи
20 гр. нерафинирана захар
20 гр. масло
20 гр. вода
Приготвяне
1.Първата стъпка от приготвянето на този ябълков пай е да си направите маслено тесто. За тази цел е много важно да оставите в хладилник всички съставки да се охладят и най-вече маслото. Маслото, което ще използвате, трябва да е добре охладено. Всички останали продукти, които ще използвате за основата, също е желателно да са престояли в хладилник, за да са с изравнена температура.
2.Пресейте брашното и го смесете със солта и захарта. След това втрийте нарязаното на кубчета масло в тях. Трябва да получите ронлива смес на трохи, подобна на мокър пясък.
3.Добавете водата лъжичка по лъжичка, като разбърквате с дървена лъжица. След като добавите и последната, с възможно най-малко допир, оформете тестото във формата на диск. Не месете! Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
4.Извадете половината от охладеното тесто, поставете го върху хартия за печене, покрийте го с още една хартия и разточете, докато не получите голям правоъгълник.
5.Преместете внимателно върху форма с диаметър 20 см. Притиснете с пръсти отстрани, за да получите форма на пай.
6.През това време направете ябълковия пълнеж. Нарежете ябълките на дребни парчета и ги смесете със захарта. Преместете ги в касерола и ги оставете на среден огън за около 20 минути – докато остане съвсем малко течност.
7. Пристъпете към карамелизирането на орехите. Смесете ядките със захарта,водата и маслото. Сместа се слага да ври на котлона на висока степен. Бъркайте ги докато водата се изпари и ядките станат тъмни и лъскави. Прехвърлете ги върху хартия за печене и изчакайте да се охладят напълно.
8.Извадете половината от охладеното тесто за ябълков пай, поставете го върху хартия за печене, покрийте го с още една хартия и разточете, докато не получите голям правоъгълник.
9.Преместете внимателно върху форма с диаметър 20 см. Притиснете с пръсти отстрани, за да получите форма на ябълков пай.
10. Напълнете пая с ябълковия пълнеж. Добавете и орехите.
11. Загрейте фурната на 190°C.
11. Изкарайте и останала част от тестото. Разточете я равномерно между две хартии за печене. Изрежете внимателно лентички и оформете пая. Аз си поиграх и направих плитко, но това изобщо не е задължително 🙂
12. Разбийте един жълтък с 1 с.л. мляко и с помощта на четка намажете повърхността на пая.
13. Печете около 20-30 минути до покафеняване.
Този ябълков пай се комбинира така добре с топка ванилов сладолед. Разбира се, сам по себе си също е неустоим десерт. Да ви е сладко 🙂
Leave A Reply