Две неща разбрах за ореховките последната седмица. Първото, е че не са толкова лесни за правене и ми отне повече време отколкото си мислех докато успея да постигна точно резултата, който исках. Второто е, че са едно от най-любимите сладки неща на толкова много хора. Вкъщи свършваха за секудни, а всеки, на който споделях нямаше търпение да ги опита. Радвам се, че не се отказах бързо и успях да направя тази рецепта точно такава каквато си я представях – меки, здравословни и страшно вкусни, буквално не можете да спрете да ги ядете! Сигурна съм, че и на вас ще ви се получат ако следвате стъпките по-долу.
Снимките, които виждате са на ореховки с кокосова захар и за това са по-тъмни. Станаха много хубави, но ако търсите класическия вкус използвайте кафява, защото кокосовата има много специфичен вкус, който малко доминира над ореховия.
Продукти
2 белтъка
120 гр. кафява нерафинирана захар / кокосова захар
1/8 ч.л. винен оцет
1 ч.л. ванилия
140 гр. сурови орехи
20 гр. брашно от лимец
Приготвяне
1.Изпечете суровите орехи за 5-7 минути във предварително загрята на 180 С. фурна. Естествено, можете да използвате и готови печени, но аз предпочитам винаги да си ги пека сама. Оставете ги да изстинат.
2.На среден огън / 5 от 9 степен на котлона/ разбъркайте белтъците със захарта и оцета за около 5-6 минути докато се получи хомогенна смес като гъст крем и захарта се разстопи. Ако разполагате с термометър, температурата до която да продължите бъркането е 60 С.
3. Смелете на ситно с чопър 100 гр. от орехите. Добавете ги заедно с пресятото брашно и ванилията към сместа с белтъците. Разбъркайте я добре, преместете я в друг съд и я оставете да се охлади за 30 минути.
4. Нарежете останалите 40 гр. от орехите на по-едри парченца и добавете и тях към охладената смес.
5. С помощта на лъжичка оформете кръгли ореховки, които печете 12-14 минути на предварително загрята на 160 С. градуса фурна без вентилатор. Внимавайте много да не ги оставите по-дълго, защото е много лесно да станат сухи.
Да ви е сладко!
Leave A Reply