Рецептата за тези мъфини с пекан и нежен карамел от фурми е и следващото ми предложение, с което да внесете доза щастие в предстоящите празнични дни.
Продукти:
За кексчетата:
10 гр. канела
360 гр. лимецово брашно
3 бр. яйца
100 гр. масло
2 ч.л. бакпулвер
40 гр. слънчогледово масло
100 гр. кисело мляко
60 гр. мляко по избор
200 гр. сурова тръстикова захар
Кора от 1 портокал
За веган карамела:
15 бр. меки фурми
130 грама фъстъчено масло или друг вид тахан по избор
Краве или друг вид мляко горе долу 100 грама в зависимост от сухотата на фурмите.
За крема с крема сирене:
330 гр. крема сирене
130 гр. високомаслена животинска сметана
120 гр. мед
100 гр. от приготвения веган карамел
За карамелизирания пекан:
100 гр. пекан
30 гр. вода
30 гр. сурова тръстикова захар
Приготовление:
- Разбийте яйцата със захарта докато се получи така наречената текстура на панделки.
- Междувременно в малка тенджера разтопете маслото заедно със слънчогледовото масло и портокаловата кора.
- Към разбитите яйца добавете постепенно маслената смес и разбъркайте до хомогенност.
- След това добавете киселото и прясното мляко.
- Накрая добавете сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
- Сложете ги да се пекат във форма за мъфини като пълните ½ от формичката и печете на 170 градуса докато излезе чиста клечка.
Веган карамел:
- В блендер сложете всички съставки и блендирайте до получаването на хомогенна смес.
- При нужда продължете да добавяте мляко.
- Издълбайте част от изпечените мъфини за да направите място за карамела и сложете около чаена лъжичка на мъфин.
- Оставете си около 100 грама от карамелът за крема.
Кремът:
- Разбийте всички съставки с телена бъркалка до получаването на хомогенна смес.
- Сложете в пош с накрайник по избор и украсете готовите кексчета.
Карамелизираният пекан:
- Смесете ядките със захарта и водата. Сместа се слага да ври на котлона на висока степен. Бъркайте ги докато течността се изпари и ядките не станат тъмни и лъскави. Прехвърлете ги върху хартия за печене и изчакайте да се охладят напълно. Декорирайте мъфините.
Leave A Reply