Днес ви споделям рецепта за любимият ми пълнозърнест козунак с канела и пекан. Можете да оформите като на снимката в голяма тава или да използвате форма с дупка по средата – тогава ще получите красиво руло. Друг вариант е е да оформите като малко козуначета – ето тук може да видите как.
Продукти
За козунака
100 мл. краве мляко – аз използвах това
80 гр. масло
300 гр. бяло брашно – аз използвах това
100 гр. пълнозърнесто брашно – аз използвах това
20 гр. прясна мая
120 гр. нерафинирана кафява захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца размер М и 1 жълтък
настъргана кора от био портокал
За пълнежа
90 гр. меко масло на стайна температура
3 ч.л. цейлонска канела
135 гр. нерафинирана захар
За намазване
1 яйце + 2 с.л. краве мляко
30 гр. пекан
Приготвяне
1.Изкарайте всички необходими продукти на стайна температура, като нарежете маслото не кубчета.
2. Разтворете маята в 50 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.
3. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото (40гр.) на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.
4. Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.
5.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам на ръка.
6. Добавете останалото меко масло на части до пълното му усвояване – втривайки го в тестото.
7.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го да втаса докато утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.
8. През това време си пригответе плънката за като смесите всички необходими съставки.
9.След като тестото е втасало, набрашнете плота и разточете леко с точилка до получаване на голям правоъгълник.Намажете с плънката.
10. Завийте на руло. Разрежете го през средата и оплетете на плитка.
11. Съединете двата края на плитката в кръгче.
12. Намажете с мазинина голяма кръгла тава – имайте предвид, че козунака тепърва ще утрои обема си, така че тавата трябва да е достатъчно голяма. Покрийте с кърпа и ги оставете да втасат повторно, докато отново трябва да утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.
13. Намажете ги с разбито яйце и прясно мляко. Поръсете с ядките пекан и захар. Изпечето го на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.
14. Оставете го да се охлади в тавата и след това го преместете на решетка.
15. Най-вкусен е веднага след печене, но ако искате да ги запазите меки и след това – овийте плътно с фолио или преместете в съд с плътен капак.
Желая ви светли и вкусни празници!
Leave A Reply