• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Пълнозърнест козунак с канела и пекан

април 15, 2022

Днес ви споделям рецепта за любимият ми пълнозърнест козунак с канела и пекан. Можете да оформите като на снимката в голяма тава или да използвате форма с дупка по средата – тогава ще получите красиво руло. Друг вариант е е да оформите като малко козуначета – ето тук може да видите как.

пълнозърнест козунак

Продукти

За козунака

100 мл. краве мляко  – аз използвах това

80 гр. масло

300 гр. бяло брашно – аз използвах това 

100 гр. пълнозърнесто брашно – аз използвах това 

20 гр. прясна мая

120  гр. нерафинирана кафява захар

1/2 ч.л. сол

2 яйца размер М и 1 жълтък

настъргана кора от био портокал

За пълнежа

90 гр. меко масло на стайна температура

3 ч.л. цейлонска канела

135 гр. нерафинирана захар

За намазване

1 яйце + 2 с.л. краве мляко

30 гр. пекан

Приготвяне

1.Изкарайте всички необходими продукти на стайна температура, като нарежете маслото не кубчета.

2. Разтворете маята в 50 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.

3. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото (40гр.) на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.

4. Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.

5.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам на ръка.

6. Добавете останалото меко масло на части до пълното му усвояване – втривайки го в тестото.

7.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го да втаса докато утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.

8. През това време си пригответе плънката за като смесите всички необходими съставки.

9.След като тестото е втасало, набрашнете плота и разточете леко с точилка до получаване на голям правоъгълник.Намажете с плънката.

Пълнозърнест козунак с канела и пекан 1
Пълнозърнест козунак с канела и пекан 2

10. Завийте на руло. Разрежете го през средата и оплетете на плитка.

Пълнозърнест козунак с канела и пекан 3
Пълнозърнест козунак с канела и пекан 4

11. Съединете двата края на плитката в кръгче.

12. Намажете с мазинина голяма кръгла тава – имайте предвид, че козунака тепърва ще утрои обема си, така че тавата трябва да е достатъчно голяма. Покрийте с кърпа и ги оставете да втасат повторно, докато отново трябва да утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.

13. Намажете ги с разбито яйце и прясно мляко. Поръсете с ядките пекан и захар. Изпечето го на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.

14. Оставете го да се охлади в тавата и след това го преместете на решетка.

15. Най-вкусен е веднага след печене, но ако искате да ги запазите меки и след това – овийте плътно с фолио или преместете в съд с плътен капак.

Пълнозърнест козунак с канела и пекан 5
Пълнозърнест козунак с канела и пекан 6

пълнозърнест козунак

Желая ви светли и вкусни празници!

Последвайте ме в Инстаграм | За повече рецепти 

Share

Рецепти

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow on Instagram
  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини Сушени череши бадеми бадемови крекери банан бананов хляб бебешки рецепти бисквити боровинки брауни веган елда закуска закуски за деца здравословни бонбони здравословни закуски здравословни палачинки кашу кекс киноа крамбъл крекери крекери със семена къпини малини матча мляко морковена торта моркови овесени бисквити овесени ядки пай палачинки протеинови барчета суров сурова торта сурови бонбони тарт тахан тиква торта череши шоколад ябълки


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Пълнозърнест козунак с домашен шоколад
      април 24, 2021
    • Здравословен бананов хляб
      януари 30, 2020
    • Овесени бисквити с ягоди и бял шоколад
      май 5, 2022
    • Ябълкови мъфини с овесени ядки
      февруари 5, 2020
  • Instagram

    Follow on Instagram

© Copyright 2020 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved