• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад

април 24, 2021

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад

Отне ми много време и доста несполучливи опити да успея да постигна пълнозърнест козунак, който да не се различава от другия. Той е едно от любимите ми неща, които чакам с голямо нетърпение, защото не го ям през останалата част от годината. Не обичам да правя компромиси с него и не мисля, че е възможно да получите такъв въздушен резултат  за козунак на конци, ако в рецептата ви не присъства и бялото брашно. По препоръка на Алекс, в рецептата използвам Манитоба и ви съветвам да използвате именно това брашно за вашите козунаци.

До сега не бях правила такъв с пълнозърнесто брашно, а така ми се искаше да успея да го добавя към рецептата на баба. Е, мисията ми е успешна 🙂

Формата му зависи изцяло от вас, но реших тук да ви покажа как да си го оформите като малки козуначени мъфини, които да изглеждат по един по-различен и модерен начин.

Имайте предвид, че ако оформите голям козунак, той ще остане мек по-дълго време, в сравнение с тях.

пълнозърнест козунак

Продукти

За козунака

100 мл. краве мляко  – аз използвах това

80 гр. масло

300 гр. бяло брашно – аз използвах това 

100 гр. пълнозърнесто брашно – аз използвах това 

20 гр. прясна мая

120  гр. нерафинирана кафява захар

1/2 ч.л. сол

2 яйца размер М и 1 жълтък

настъргана кора от био портокал

За шоколада

50 гр. кафява нерафинирана захар

90 гр. лешников тахан

10 гр. какао

За намазване

1 жълтък + 2 с.л. краве мляко

Приготвяне

1. Разтворете маята в 50 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.

пълнозърнест козунак
Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 1

2. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото (40гр.) на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.

3. Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.

4.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам на ръка.

5. Добавете останалото масло на части до пълното му усвояване.

6.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го да втаса докато утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 2
Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 3

7. През това време си пригответе домашния шоколад, като смесите всички необходими съставки.

8.След като тестото е втасало, набрашнете плота и разточете леко с точилка до получаване на голям правоъгълник.Намажете с шоколада.

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 4
Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 5

9. Завийте първо от едната страна по дължина, а след това от другата. Разрежете го на 12 равни правоъгълника.

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 6
Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 7

10. Всека един от тях, разрежете на три, като оставите горния край цял. Оплетете плитка.

Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 8
Пълнозърнест козунак с домашен шоколад 9

11. Съединете двата края на плитката в кръгче.

12. Намажете с масло форма за големи мъфини. Преместете козунаците в нея. Покрийте с кърпа и ги оставете да втасат повторно, докато отново удвоят или утроят обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.

13. Намажете ги с разбит жълтък и прясно мляко. Изпечете ги на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.

14. Оставете няколко минути да се охладят във формата и след това ги преместете на решетка.

пълнозърнест козунак

15. Най-вкусни са веднага след печене, но ако искате да ги запазите меки и след това – овийте плътно с фолио.

пълнозърнест козунак

 

пълнозърнест козунак

Желая ви светли и вкусни празници!

Последвайте ме в Инстаграм | За повече рецепти 

пълнозърнест шоколад
Share

Рецепти

2 коментара


Елена
April 8, 2022 at 12:49 pm
Reply

Изглежда страхотно! Мислиш ли, че ще се получи с кокосова захар и ядково мляко? 💞



    Nikole Kuneva
    May 4, 2022 at 5:31 pm
    Reply

    Здравей! Мисля че да, само в началото при шупването на маята, бих използвала нерафинирана захар 🙂

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow on Instagram
  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини Сушени череши бадеми бадемови крекери банан бананов хляб бебешки рецепти бисквити боровинки брауни веган елда закуска закуски за деца здравословни бонбони здравословни закуски здравословни палачинки кашу кекс киноа крамбъл крекери крекери със семена къпини малини матча мляко морковена торта моркови овесени бисквити овесени ядки пай палачинки протеинови барчета суров сурова торта сурови бонбони тарт тахан тиква торта череши шоколад ябълки


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Пълнозърнест козунак с домашен шоколад
      април 24, 2021
    • Здравословен бананов хляб
      януари 30, 2020
    • Пълнозърнест козунак с канела и пекан
      април 15, 2022
    • Ябълкови мъфини с овесени ядки
      февруари 5, 2020
  • Instagram

    Follow on Instagram

© Copyright 2020 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved