Пълнозърнест козунак с домашен шоколад
Отне ми много време и доста несполучливи опити да успея да постигна пълнозърнест козунак, който да не се различава от другия. Той е едно от любимите ми неща, които чакам с голямо нетърпение, защото не го ям през останалата част от годината. Не обичам да правя компромиси с него и не мисля, че е възможно да получите такъв въздушен резултат за козунак на конци, ако в рецептата ви не присъства и бялото брашно. По препоръка на Алекс, в рецептата използвам Манитоба и ви съветвам да използвате именно това брашно за вашите козунаци.
До сега не бях правила такъв с пълнозърнесто брашно, а така ми се искаше да успея да го добавя към рецептата на баба. Е, мисията ми е успешна 🙂
Формата му зависи изцяло от вас, но реших тук да ви покажа как да си го оформите като малки козуначени мъфини, които да изглеждат по един по-различен и модерен начин.
Имайте предвид, че ако оформите голям козунак, той ще остане мек по-дълго време, в сравнение с тях.
Продукти
За козунака
100 мл. краве мляко – аз използвах това
80 гр. масло
300 гр. бяло брашно – аз използвах това
100 гр. пълнозърнесто брашно – аз използвах това
20 гр. прясна мая
120 гр. нерафинирана кафява захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца размер М и 1 жълтък
настъргана кора от био портокал
За шоколада
50 гр. кафява нерафинирана захар
90 гр. лешников тахан
10 гр. какао
За намазване
1 жълтък + 2 с.л. краве мляко
Приготвяне
1. Разтворете маята в 50 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.
2. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото (40гр.) на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.
3. Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.
4.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам на ръка.
5. Добавете останалото масло на части до пълното му усвояване.
6.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го да втаса докато утрои обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.
7. През това време си пригответе домашния шоколад, като смесите всички необходими съставки.
8.След като тестото е втасало, набрашнете плота и разточете леко с точилка до получаване на голям правоъгълник.Намажете с шоколада.
9. Завийте първо от едната страна по дължина, а след това от другата. Разрежете го на 12 равни правоъгълника.
10. Всека един от тях, разрежете на три, като оставите горния край цял. Оплетете плитка.
11. Съединете двата края на плитката в кръгче.
12. Намажете с масло форма за големи мъфини. Преместете козунаците в нея. Покрийте с кърпа и ги оставете да втасат повторно, докато отново удвоят или утроят обема си. При мен това става за около 3 часа на стайна температура.
13. Намажете ги с разбит жълтък и прясно мляко. Изпечете ги на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.
14. Оставете няколко минути да се охладят във формата и след това ги преместете на решетка.
15. Най-вкусни са веднага след печене, но ако искате да ги запазите меки и след това – овийте плътно с фолио.
Желая ви светли и вкусни празници!
Leave A Reply