• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир

февруари 21, 2022

Отново на път. Навън е мрачно и студено, а ние се отправяме към Радомир – столицата на автентичната българска боза. Преди да поемем към дестинацията с изненада научавам, че там е издигнат единственият в света паметник на бозаджията. За съжаление преди години в града е имало десетина цеха за боза, но сега е останал само един. Този, към който сме се запътили и ние.

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 1

Нямам никаква представа как ли ще изглежда мястото, на което отиваме, но онова гъделичкане в корема ми подсказва, че денят ще е хубав и обогатяващ. Скоро пристигамe и откриваме това, което търсим – единствената оцеляла бозаджийница в Радомир. Тази, в която се прави бозата на harmonica. 

 

Едно топло ‘Добре дошли!’

На входа ни посреща Вальо Данаилов – майстор бозаджията – един от онези хора, които ти пълнят душата, само като ти се усмихнат. Докато се настаняваме, осъзнавам, че тръпна като малко дете в очакване да попия всяка една негова дума. Искам да науча повече за живота му, за историята на мястото, за процеса на производство на боза и защо harmonica се спират точно на Радомир. Усетил моето вълнение, скоро Вальо започва да разказва…

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 2

Защо точно боза?

Бозата е една от онези традиционни български напитки, които свързваме с детството. Всички помним неделните сутрини у дома с домашна баничка и чаша боза. За съжаление през последните години се наблюдава тенденция българските производители на боза да използват изкуствени подсладители, консерванти и стабилизатори в името на по-ниската цена и по-дългия срок на годност. Вкусът на традиционната боза бива постепенно забравен.

 

Водени от своята любов към традициите и желанието да съхранят вкуса на автентичната боза, преди 10 години хората в harmonica вземат решение да започнат производството на боза. За да могат един ден и нашите деца да растат с вкуса на тази напитка. Такава, каквато я помним ние. 

 

И съвсем естествено, след като става ясно, че боза harmonica ще има и ще се произвежда така, както трябва, започва търсенето на правилните партньори.

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 3


За производството на био боза harmonica в Радомир

Отнема доста време да намерят хора, които все още могат да правят боза по начина, по който на тях им се иска – със сърце. Всичко сякаш се нарежда, когато се запознават с Вальо в Радомир. Усещат, че именно той е правилният човек за тях. Но предизвикателствата тепърва започват…

 

Когато през зимата посетих мандрата на harmonica в Мало Бучино, екипът ни разказа как в началото всички са ги мислили за луди и са казвали, че производството на кисело мляко за масовия пазар без добавен процес на хомогенизация би било невъзможно. 

 

Ситуацията с бозата не е по-различна. Много хора се опитват да ги разубедят, казвайки, че са обречени. Производството на боза по добрия начин, а именно – със захар, означава естествен процес на дива ферментация, а оттам – много малък срок на годност и капачки на бутилките, които гърмят при високи температури. Те обаче не се отказват и с общи усилия успяват да осъществят мечтата си. 

 

Когато официално пускат продукта на пазара, той бързо бива припознат от потребителите и се оказва, че истинската боза наистина им е липсвала.

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 4

 

Какъв е процесът на производство на боза? 

На въпроса ми какво всъщност е необходимо, за да се произведе боза, Вальо отговаря: “Много малко – зърно и захар”. Така казано, звучи някак лесно, но истината е, че екипът търси правилната рецепта и съотношения повече от година.

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 5

Процесът започва от варенето на зърно – ечемик, пшеница, просо, лимец или ръж. То се подготвя, пресява се, измива се и се вари в съд под налягане за 1 час и 30 минути на 150 градуса. Следващата стъпка е добавянето на захарта към готовата каша. Напитката се бутилира и се охлажда, след което е готова да достигне и до нас. 

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 6

Бозата на harmonica съдържа био сертифицирано зърно от ръж и био захар. При производството се спазват стриктно всички технологии и температури на съхранение. На преден план е вкусът – екипът иска да покаже, че полезната храна не означава безвкусна такава, а дори напротив.


За ползите на ферментацията

Тук е мястото да изясним нещо много важно. За да има качествена и истинска боза, то трябва да има захар. Това е в основата на същността й. За да бъде такава, каквато я помним, трябва да се случи дива ферментация, която се осъществява точно в момента, в който зърното се срещне със захарта. С подсладител това е невъзможно. Захарта е онзи въглехидрат, благодарение на който бозата ферментира и е така пълноценна за всички, които я консумират. 

 

Дивата ферментация на бозата harmonica означава, че всеки ден напитката става по-резлива, увеличават се добрите микроорганизми. След часове на ферментация бозата съдържа все повече и повече полезни млечнокисели бактерии, действащи укрепващо на чревната система, а оттам – балансиращо на целия организъм. 

 

Истината е, че преди време сме се изхранвали осново с ферментирали храни, които са били връзката ни с природата. Въпреки че именно те ни помагат да си набавим онези полезни бактерии, днес те рядко присъстват в нашето ежедневието. Все повече се отдалечаваме от тази култура на хранене и живот.

 

И заради това е толкова важно да консумираме ферментирали продукти и изобщо да имаме достъп до добрите бактерии – за да може тялото ни да функционира добре и да запазим връзката с природата. Защото като живи организми ние сме част от нея. 

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 7

 

Бъдещето на бозата

В края на срещата с Вальо няма как да не се запитам какво е бъдещето на бозата. Въпреки че в наши дни тя е позагубила своя чар, знам, че един ден тя ще се превърне в предпочитан избор. Защото промяната вече е факт. harmonica съществуват и успяват да докажат, че грижата за хората и храната, която консумираме, е приоритет.

 

Винаги съм защитавала идеята, че във времената на много избор, в които живеем, е важно да предлагаме на семейството си пълноценна храна. Да научим децата си от малки да обичат онези продукти, които ще им помогната да бъдат по-здрави. Наша отговорност е да възпитаме подрастващите да обичат истинската храна, за да можем по-скоро, отколкото предполагаме, отново да започнем да виждаме дечица с румени страни и боза в ръка. 

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 8

Вальо ни изпраща с домашно вино и пълни сърца. Тръгвам си с надежда, че някой ден ще успея да се върна с Алекс и Никола.

 

Разходка до бозаджийницата на harmonica в Радомир 9

Защото знам, че някъде там има хора, които вярват в бъдещето на бозата. 

 

И това на истински пълноценната храна. 

 

Последвайте ме в Instagram, за да не пропуснете някое от нашите съвместни приключения, в които заедно с harmonica и Pod Mosta разказваме как се произвежда истинската храна.

 

Съвсем скоро отново ще се срещнем, а дотогава можете да откриете още лични истории за предизвикателствата по пътя на harmonica в техния сайт.

 

До скоро!

 

Share

Разкази

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow on Instagram
  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини Сушени череши бадеми бадемови крекери банан бананов хляб бебешки рецепти бисквити боровинки брауни веган елда закуска закуски за деца здравословни бонбони здравословни закуски здравословни палачинки кашу кекс киноа крамбъл крекери крекери със семена къпини малини матча мляко морковена торта моркови овесени бисквити овесени ядки пай палачинки протеинови барчета суров сурова торта сурови бонбони тарт тахан тиква торта череши шоколад ябълки


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Здравословен бананов хляб
      януари 30, 2020
    • Домашна гранола с черен шоколад и череши
      февруари 4, 2020
    • Ябълкови мъфини с овесени ядки
      февруари 5, 2020
    • Сурови бонбони с кашу, малини и черен шоколад
      февруари 12, 2020
  • Instagram

    Follow on Instagram

© Copyright 2020 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved