• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино

януари 12, 2022

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 1

 

Един от онези зимни дни. Заедно с екипа на Podmosta пътуваме в колата към село Мало Бучино. Всичко около нас е покрито в сняг. Сняг, с който аз не съм се срещала от година. Във въздуха се носи онова сладко чувство за приключение. Крайната ни цел за деня е мандрата, в която harmonica произвеждат голяма част от своите млечни продукти. Вълнувам се като малко дете, на което му предстои да види на живо онова приказно място, за което само е слушало. Ориентираме се за нашата крайна точка благодарение на спряна отпред цистерна. Докато тръпна в очакване нашето приключение да започне, в главата ми се връща спомена за една история отпреди повече от 10 години.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 2

 

Как започва всичко? 

Магдалена Малеева и съпругът ѝ Любомир Ноков се отправят на пътешествие с идеята да опознаят България в търсене на чиста традиционна храна. Пътят им случайно ги отвежда до
био кравеферма в Троянския балкан. Впечатлени от мястото и хората, те решават да помогнат за развитието на фермата и да дадат възможност качественото био мляко да достига до повече хора.Свързват се с дългогодишния си приятел Методи Методиев, който има опит в хранително- вкусовата промишленост.

Идеите им съвпадат и решават да започнат като заедно създават мандра за производство на кисело мляко в село Мало Бучино. Мляко, което тогава се е предлагало на пазара под името “био кисело мляко”. Днес този продукт ни е по-познат като harmonica, а прясното мляко за производството му пътува всеки ден от Троянския балкан. Там двамата фермери Иван Данчев и Николай Чернокожев отглеждат кравите и успяват да издоят повече от 3 тона прясно мляко на ден!

Звукът от отваряща се врата ме връща обратно в настоящето. На входа ни посреща млад и усмихнат мъж. Запознаваме се. Казва се Тома Баятев. Оказва се, че именно това е технологът, който отговаря за мандрата в село Мало Бучино от повече от седем години. Предлага ни кафе, а аз едва се сдържам да започна да му задавам всички въпроси, които се въртят в главата ми. Предстои ни да научим всички детайли и да видим сами как се прави истинското кисело мляко.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 3

 

За предизвикателствата по пътя 

Ако не сте посещавали мандра досега, то може би не бихте могли да си представите шума вътре. Тома обаче започва своя разказ и ни увлича с приказки далеч от звуците. Знам, че именно био киселото мляко е първият продукт на harmonica и затова още преди посещението на мандрата съм си наумила някои въпроси. От изключително значение за мен е да разбера какви са причините и кои са трудностите в това да произвеждаш нехомогенизирано кисело мляко, каквото е и това на harmonica.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 4

 

Тук е мястото да изясним какво точно представлява хомогенизация. Тома подробно ни обясни, че това е механичен процес, през който повечето кисели млека преминават с цел по-добър външен вид и по-голям срок на годност. Вследствие на процеса млечната мазнина се раздробява до максимално фини частици и по този начин тя се внедрява равномерно в структурата на киселото мляко.

Скоро групата ни се разширява и в разговора се включва и един от тримата основатели на бранда – Методи, за когото ви споменах по-рано. Той продължава разказа на Тома като ни споделя как в началото всички са ги мислили за луди и са се опитвали да ги убедят, че е невъзможно да не слагат хомогенизатор при производството на мляко, което ще се предлага на пазара. Екипът от своя страна бил повече от категоричен – или всичко ще се случва без излишна намаеса, както те искат, или няма да започват изобщо. Водело ги чувството за отговорност към крайния клиент, а и уважението към фермерите в Троянския балкан.

Така те приемат начина, по който днес произвеждат млякото си, за единствения възможен начин да предложат продукта си – с максимално опростен състав и изчистен от излишни процеси. Нехомогенизираното мляко е продукт богат на хранителни вещества, които организмът обработва и да разпознава лесно в съвсем естествения му вид.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 5

Много ми е интересно да науча от първо лице какво отличава и био производството от промишленото. Подробно ни обясниха, че за био производството най-голямо значение има откъде идват и с какво се хранят самите крави. Отсъстват всякакви синтетични торове, хербициди и химични пестициди. На всяка кравичка на harmonica се пада по половин хектар земя. Земя, на която се отглежда нейната храна и в която тя може да се разхожда напълно свободно. Щастливки! Менюто им включва предимно горски билки и треви, а био фуражът се отглежда в самата ферма. Всички животни живеят заедно и в хармония – има над 50% повече пчели, пеперуди и насекоми, птици и бозайници сравнение с промишлените стопанства. А био млякото е богато на калций, Омега 3, добри мастни киселини и много други полезни вещества.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 6

Как се случва магията? 

Сега, когато сме наясно с тези уточнения, Тома и Методи ни разказват за същинския процес, в резултат на който се получава киселото мляко на harmonica. Стъпките изцяло наподобяват правенето на кисело мляко в домашни условия. Различава се само професионалната техника и мащаба.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 7

 

Всяка сутрин Васил – шофьорът на цистерната, пристига към 10 часа и разтоварва прясно издоеното мляко. Технолози изследват млякото, за да се уверят, че всичко отговаря на изискванията, след което идва етапът на пастьоризиране или варене. Той трае около 15 секунди на температура 93-96 градуса. След това прясното мляко престоява 20 минути като целта е да се убият абсолютно всички микроорганизми и да се отстранят бактериите.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 8

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 9

Следващата важна стъпка е охлаждането му до оптималната температура на заквасване. Това е и температурата, при която най-добре се развиват млечнокиселите микроорганизми – 40-45 градуса. Тогава се добавя и закваската. Тя се състои от добре познатите ни две полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Разфасова се в кофички и престоява така 5-6 часа с цел ферментация. След този период отново се правят всички необходими изследвания и се премества от топла камера към студена. Охлажда се до 2-4 градуса и след това любимото ни кисело мляко е готово да пътува към нас.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 10

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 11

 

На финал 

Нашата разходка приключва с разказа за това, че в мандрата в Мало Бучино се произвеждат още прясно мляко, заквасена сметана, кефир и сладолед. Като родител, заинтересован от това да храни децата си с истинска храна, се изпълвам с надежда, че повече брандове ще поемат отговорност и ще започнат да отдават внимание на начина на производство на храната. Така, както го прави екипът на harmonica.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 12

 

Време е да се разделим. Тръгвам си щастлива, че съм успяла да се докосна до този процес, хора и история и още по-щастлива, че имам възможността да направя и вас част от всичко това. Да ви покажа защо е важно и как се прави истинската и вкусна българска храна.

Знаем, че пътищата ни ще се засекат отново скоро, когато заедно с екипа на Podmosta ще се разходим до Радомир. Там ще разберем как се прави бозата на harmonica. Ако и на вас ви е интересно как се произвежда истинската храна, можете да следите нашето приключение тук и в Instagram, а дотогава можете да разгледате harmonica.bg за още лични истории, които те разказват.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 13

Share

Разкази

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Събота и неделя със сигурно Събота и неделя със сигурност не са това, което бяха. Усещам, че правя точно това, за което преди само си мечтаех 🤍
    Обич всеки ден ❤️ Обич всеки ден ❤️
    Сурово брауни с аромат на рози и обич. Очаква ви с блога.
    За мен профитеролите са едн За мен профитеролите са една голяма и сладка любов. Щастие е, че вече да мога да я споделя и с част от вас. 
Можете да поръчате от лимитираните ни кутии с @wholehearted.catering по повод 14.02 и да зарадвате любим човек с тях. Вкусовете са круша с карамелизирани лешници и бял шоколад с боровинки и босилек. Повече информация ще откриете там.
    Казваме си чао със снега и к Казваме си чао със снега и къщичките, и не че не идваме тук всяка година, но все пак ми e малко мъчно. Пожелавам на всеки такива страхотни приятели и емоции. Отиваме да хапнем от най-вкусните картофи в Самоков и бързаме да се приберем да гушнем малките сладури 🤍
    Снежно утро в планината 🏚 Снежно утро в планината 🏚
    ❄️❄️❄️ ❄️❄️❄️
    Giveaway за малки сладури и рецепта за овесени палачинки 🤍

На сърце са ми всички неща на @bambuki_family. Всичко е прекрасно до последния детайл. Не искам да се разделям с тях. Ако някога реша да имам трето дете, това със сигурност ще е една от причините. За сега обаче, Никола ще си използва любимия сет още поне няколко години. Толкова са ни удобни. Чинийката си има отделения и лесно мога да комбинирам различни храни в нея. Чашката ни е съвсем нова и също я използваме постоянно. Най-хубавото е, че се мият и супер лесно в миялна машина.

И така, заедно искаме да ви подарим именно такъв силиконов сет за хранене в цвят по избор. 

За да участвате: 
💫Последвайте @bambuki_family 
💫Последвайте мен
💫Тагнете приятелка, която също има деца, които биха се зарадвали на такъв подарък

Победителя ще изтеглим на 24.01, а рецептата за тези овесени палачинки вече е качена в блога.
    Фотоапаратът се превръща във все по-голяма част от ежедневието ми и все повече усещам нужда от нов обектив. Освен да снимам за блога, започнах да го нося с мен и през деня и виждам огромната разлика от това да снимам с телефон. И така, на въпроса: някой може ли да ми препоръча какъв да ми бъде следващият обектив? За момента съм с 50mm f/1.8.
    Така да ми е хубаво! 🤍 @wholehe Така да ми е хубаво! 
🤍 @wholehearted.catering
    Един от онези зимни дни. Зае Един от онези зимни дни. Заедно с екипа на @pod_mosta пътуваме в колата към село Мало Бучино. Всичко около нас е покрито в сняг. Сняг, с който аз не съм се срещала от година. Във въздуха се носи онова сладко чувство за приключение. Крайната ни цел за деня е мандрата, в която @harmonica_foods произвеждат голяма част от своите млечни продукти. Вълнувам се като малко дете, на което му предстои да види на живо онова приказно място, за което само е слушало. Ориентираме се за нашата крайна точка благодарение на спряна отпред цистерна. Докато тръпна в очакване нашето приключение да започне, в главата ми се връща споменът за една история от преди повече от 10 години... История, която ви очаква в блога.
    ❤️ ❤️
    Load More... Follow on Instagram
  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини Сушени череши бадеми бадемови крекери банан бананов хляб бебешки рецепти бисквити боровинки брауни веган елда закуска закуски за деца здравословни бонбони здравословни закуски здравословни палачинки кашу кекс киноа крамбъл крекери крекери със семена къпини малини матча мляко морковена торта моркови овесени бисквити овесени ядки пай палачинки протеинови барчета суров сурова торта сурови бонбони тарт тахан тиква торта череши шоколад ябълки


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Здравословен бананов хляб
      януари 30, 2020
    • Домашна гранола с черен шоколад и череши
      февруари 4, 2020
    • Ябълкови мъфини с овесени ядки
      февруари 5, 2020
    • Сурови бонбони с кашу, малини и черен шоколад
      февруари 12, 2020
  • Instagram

    Събота и неделя със сигурно Събота и неделя със сигурност не са това, което бяха. Усещам, че правя точно това, за което преди само си мечтаех 🤍
    Обич всеки ден ❤️ Обич всеки ден ❤️
    Сурово брауни с аромат на рози и обич. Очаква ви с блога.
    За мен профитеролите са едн За мен профитеролите са една голяма и сладка любов. Щастие е, че вече да мога да я споделя и с част от вас. 
Можете да поръчате от лимитираните ни кутии с @wholehearted.catering по повод 14.02 и да зарадвате любим човек с тях. Вкусовете са круша с карамелизирани лешници и бял шоколад с боровинки и босилек. Повече информация ще откриете там.
    Казваме си чао със снега и к Казваме си чао със снега и къщичките, и не че не идваме тук всяка година, но все пак ми e малко мъчно. Пожелавам на всеки такива страхотни приятели и емоции. Отиваме да хапнем от най-вкусните картофи в Самоков и бързаме да се приберем да гушнем малките сладури 🤍
    Снежно утро в планината 🏚 Снежно утро в планината 🏚
    ❄️❄️❄️ ❄️❄️❄️
    Giveaway за малки сладури и рецепта за овесени палачинки 🤍

На сърце са ми всички неща на @bambuki_family. Всичко е прекрасно до последния детайл. Не искам да се разделям с тях. Ако някога реша да имам трето дете, това със сигурност ще е една от причините. За сега обаче, Никола ще си използва любимия сет още поне няколко години. Толкова са ни удобни. Чинийката си има отделения и лесно мога да комбинирам различни храни в нея. Чашката ни е съвсем нова и също я използваме постоянно. Най-хубавото е, че се мият и супер лесно в миялна машина.

И така, заедно искаме да ви подарим именно такъв силиконов сет за хранене в цвят по избор. 

За да участвате: 
💫Последвайте @bambuki_family 
💫Последвайте мен
💫Тагнете приятелка, която също има деца, които биха се зарадвали на такъв подарък

Победителя ще изтеглим на 24.01, а рецептата за тези овесени палачинки вече е качена в блога.
    Фотоапаратът се превръща във все по-голяма част от ежедневието ми и все повече усещам нужда от нов обектив. Освен да снимам за блога, започнах да го нося с мен и през деня и виждам огромната разлика от това да снимам с телефон. И така, на въпроса: някой може ли да ми препоръча какъв да ми бъде следващият обектив? За момента съм с 50mm f/1.8.
    Така да ми е хубаво! 🤍 @wholehe Така да ми е хубаво! 
🤍 @wholehearted.catering
    Един от онези зимни дни. Зае Един от онези зимни дни. Заедно с екипа на @pod_mosta пътуваме в колата към село Мало Бучино. Всичко около нас е покрито в сняг. Сняг, с който аз не съм се срещала от година. Във въздуха се носи онова сладко чувство за приключение. Крайната ни цел за деня е мандрата, в която @harmonica_foods произвеждат голяма част от своите млечни продукти. Вълнувам се като малко дете, на което му предстои да види на живо онова приказно място, за което само е слушало. Ориентираме се за нашата крайна точка благодарение на спряна отпред цистерна. Докато тръпна в очакване нашето приключение да започне, в главата ми се връща споменът за една история от преди повече от 10 години... История, която ви очаква в блога.
    ❤️ ❤️
    Load More... Follow on Instagram

© Copyright 2020 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved