• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино

януари 12, 2022

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 1

 

Един от онези зимни дни. Заедно с екипа на Podmosta пътуваме в колата към село Мало Бучино. Всичко около нас е покрито в сняг. Сняг, с който аз не съм се срещала от година. Във въздуха се носи онова сладко чувство за приключение. Крайната ни цел за деня е мандрата, в която harmonica произвеждат голяма част от своите млечни продукти. Вълнувам се като малко дете, на което му предстои да види на живо онова приказно място, за което само е слушало. Ориентираме се за нашата крайна точка благодарение на спряна отпред цистерна. Докато тръпна в очакване нашето приключение да започне, в главата ми се връща спомена за една история отпреди повече от 10 години.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 2

 

Как започва всичко? 

Магдалена Малеева и съпругът ѝ Любомир Ноков се отправят на пътешествие с идеята да опознаят България в търсене на чиста традиционна храна. Пътят им случайно ги отвежда до
био кравеферма в Троянския балкан. Впечатлени от мястото и хората, те решават да помогнат за развитието на фермата и да дадат възможност качественото био мляко да достига до повече хора.Свързват се с дългогодишния си приятел Методи Методиев, който има опит в хранително- вкусовата промишленост.

Идеите им съвпадат и решават да започнат като заедно създават мандра за производство на кисело мляко в село Мало Бучино. Мляко, което тогава се е предлагало на пазара под името “био кисело мляко”. Днес този продукт ни е по-познат като harmonica, а прясното мляко за производството му пътува всеки ден от Троянския балкан. Там двамата фермери Иван Данчев и Николай Чернокожев отглеждат кравите и успяват да издоят повече от 3 тона прясно мляко на ден!

Звукът от отваряща се врата ме връща обратно в настоящето. На входа ни посреща млад и усмихнат мъж. Запознаваме се. Казва се Тома Баятев. Оказва се, че именно това е технологът, който отговаря за мандрата в село Мало Бучино от повече от седем години. Предлага ни кафе, а аз едва се сдържам да започна да му задавам всички въпроси, които се въртят в главата ми. Предстои ни да научим всички детайли и да видим сами как се прави истинското кисело мляко.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 3

 

За предизвикателствата по пътя 

Ако не сте посещавали мандра досега, то може би не бихте могли да си представите шума вътре. Тома обаче започва своя разказ и ни увлича с приказки далеч от звуците. Знам, че именно био киселото мляко е първият продукт на harmonica и затова още преди посещението на мандрата съм си наумила някои въпроси. От изключително значение за мен е да разбера какви са причините и кои са трудностите в това да произвеждаш нехомогенизирано кисело мляко, каквото е и това на harmonica.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 4

 

Тук е мястото да изясним какво точно представлява хомогенизация. Тома подробно ни обясни, че това е механичен процес, през който повечето кисели млека преминават с цел по-добър външен вид и по-голям срок на годност. Вследствие на процеса млечната мазнина се раздробява до максимално фини частици и по този начин тя се внедрява равномерно в структурата на киселото мляко.

Скоро групата ни се разширява и в разговора се включва и един от тримата основатели на бранда – Методи, за когото ви споменах по-рано. Той продължава разказа на Тома като ни споделя как в началото всички са ги мислили за луди и са се опитвали да ги убедят, че е невъзможно да не слагат хомогенизатор при производството на мляко, което ще се предлага на пазара. Екипът от своя страна бил повече от категоричен – или всичко ще се случва без излишна намаеса, както те искат, или няма да започват изобщо. Водело ги чувството за отговорност към крайния клиент, а и уважението към фермерите в Троянския балкан.

Така те приемат начина, по който днес произвеждат млякото си, за единствения възможен начин да предложат продукта си – с максимално опростен състав и изчистен от излишни процеси. Нехомогенизираното мляко е продукт богат на хранителни вещества, които организмът обработва и да разпознава лесно в съвсем естествения му вид.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 5

Много ми е интересно да науча от първо лице какво отличава и био производството от промишленото. Подробно ни обясниха, че за био производството най-голямо значение има откъде идват и с какво се хранят самите крави. Отсъстват всякакви синтетични торове, хербициди и химични пестициди. На всяка кравичка на harmonica се пада по половин хектар земя. Земя, на която се отглежда нейната храна и в която тя може да се разхожда напълно свободно. Щастливки! Менюто им включва предимно горски билки и треви, а био фуражът се отглежда в самата ферма. Всички животни живеят заедно и в хармония – има над 50% повече пчели, пеперуди и насекоми, птици и бозайници сравнение с промишлените стопанства. А био млякото е богато на калций, Омега 3, добри мастни киселини и много други полезни вещества.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 6

Как се случва магията? 

Сега, когато сме наясно с тези уточнения, Тома и Методи ни разказват за същинския процес, в резултат на който се получава киселото мляко на harmonica. Стъпките изцяло наподобяват правенето на кисело мляко в домашни условия. Различава се само професионалната техника и мащаба.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 7

 

Всяка сутрин Васил – шофьорът на цистерната, пристига към 10 часа и разтоварва прясно издоеното мляко. Технолози изследват млякото, за да се уверят, че всичко отговаря на изискванията, след което идва етапът на пастьоризиране или варене. Той трае около 15 секунди на температура 93-96 градуса. След това прясното мляко престоява 20 минути като целта е да се убият абсолютно всички микроорганизми и да се отстранят бактериите.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 8

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 9

Следващата важна стъпка е охлаждането му до оптималната температура на заквасване. Това е и температурата, при която най-добре се развиват млечнокиселите микроорганизми – 40-45 градуса. Тогава се добавя и закваската. Тя се състои от добре познатите ни две полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Разфасова се в кофички и престоява така 5-6 часа с цел ферментация. След този период отново се правят всички необходими изследвания и се премества от топла камера към студена. Охлажда се до 2-4 градуса и след това любимото ни кисело мляко е готово да пътува към нас.

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 10

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 11

 

На финал 

Нашата разходка приключва с разказа за това, че в мандрата в Мало Бучино се произвеждат още прясно мляко, заквасена сметана, кефир и сладолед. Като родител, заинтересован от това да храни децата си с истинска храна, се изпълвам с надежда, че повече брандове ще поемат отговорност и ще започнат да отдават внимание на начина на производство на храната. Така, както го прави екипът на harmonica.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 12

 

Време е да се разделим. Тръгвам си щастлива, че съм успяла да се докосна до този процес, хора и история и още по-щастлива, че имам възможността да направя и вас част от всичко това. Да ви покажа защо е важно и как се прави истинската и вкусна българска храна.

Знаем, че пътищата ни ще се засекат отново скоро, когато заедно с екипа на Podmosta ще се разходим до Радомир. Там ще разберем как се прави бозата на harmonica. Ако и на вас ви е интересно как се произвежда истинската храна, можете да следите нашето приключение тук и в Instagram, а дотогава можете да разгледате harmonica.bg за още лични истории, които те разказват.

 

Разходка до мандрата на harmonica в село Мало Бучино 13

Share

Разкази

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Щастливо място ♥️ Щастливо място ♥️
    Давам им да се цапат. Давам им свобода. Позволявам им да растат щастливи. Надявам се, че се чувстват сигурни и защитени. Уча ги да обичат времето вкъщи, да се грижат за дома си. 

Не им се карам когато разлеят нещо, а ги насърчавам да го изчистим заедно. Продуктите на @cif.bulgaria ни помагат да преживеем истинските моментите без да мислим за последствията. В момента на unileverpromo.seen.bg можете да спечелите и много различни награди. Само трябва да регистрирате кода от покупка на една от марките Coccolino, Domestos, Savo, ОМО и CIF. #unileverhomecare
    Най-правеното сладко напоследък вкъщи. Фурми или какво казва Никола “фурррррми” пълни с фъстъчено масло и банан. Потопени в шоколад по избор. 
Много съм щастлива, че децата ги обичат. Напомняме от мен по този повод - не е нужно да изпадате в крайности. Не ограничавайте децата си, а им давайте избор. Покажете им какво значи хубава храна. ♥️
    🤍🤍🤍 🤍🤍🤍
    Честит празник, прекрасни с Честит празник, прекрасни създания! Греещи и сбъдващи бъдете.

А на всички жени в моя живот - безкрайно щастлива съм, че ви имам ♥️
    Честит 3-ти март🇧🇬 🤍 Честит 3-ти март🇧🇬 🤍
    За една сладка седмица - рец За една сладка седмица - рецептата на най-вкусните морковени мъфини ви очаква в блога. 🤍
    12 years and counting ♥️ 12 years and counting ♥️
    В ръцете си държа рецептурн В ръцете си държа рецептурника – “Колекция от Емоции”, който отново е наличен за поръчка. Създаден от специално избрана хартия, защото това е нашият начин да  покажем грижа към вас и околната среда.

Носещ в себе си домашен уют. Сътворен, за да бъде напълнен със спомени и с любими рецепти.

Вътре ще намерите 30 карти за рецептите, които вие изберете да оставят следа в живота ви и на тези, за които ви е грижа.  За ваше удобство сме проектирали рецептурника така ,че да можете да изваждате и прибирате всяка една карта с ваша рецепта.

Прекрасна идея за подарък, който да подарите на любима жена за предстоящия празник ♥️
    Няма как да не запаметя и ту Няма как да не запаметя и тук първото ни семейно спускане🤍 

П.П. Никчо втори ден е на учител и има толкова огромно желание, че догодина може и да е с нас.
    Любов ли бе да я опишеш 🖤 Любов ли бе да я опишеш 🖤
    Friendship love story ♥️ Friendship love story ♥️
    Load More... Follow on Instagram
  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини Сушени череши бадеми бадемови крекери банан бананов хляб бебешки рецепти бисквити боровинки брауни веган елда закуска закуски за деца здравословни бонбони здравословни закуски здравословни палачинки кашу кекс киноа крамбъл крекери крекери със семена къпини малини матча мляко морковена торта моркови овесени бисквити овесени ядки пай палачинки протеинови барчета суров сурова торта сурови бонбони тарт тахан тиква торта череши шоколад ябълки


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Веган безглутенови бисквити
      януари 31, 2023
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Сурови шоколадови бонбони
      май 9, 2020
    • Лесни козуначени кифлички с мармалад и орехи - без месене
      април 11, 2022
    • Здравословни морковени мъфини
      февруари 27, 2023
  • Instagram

    Щастливо място ♥️ Щастливо място ♥️
    Давам им да се цапат. Давам им свобода. Позволявам им да растат щастливи. Надявам се, че се чувстват сигурни и защитени. Уча ги да обичат времето вкъщи, да се грижат за дома си. 

Не им се карам когато разлеят нещо, а ги насърчавам да го изчистим заедно. Продуктите на @cif.bulgaria ни помагат да преживеем истинските моментите без да мислим за последствията. В момента на unileverpromo.seen.bg можете да спечелите и много различни награди. Само трябва да регистрирате кода от покупка на една от марките Coccolino, Domestos, Savo, ОМО и CIF. #unileverhomecare
    Най-правеното сладко напоследък вкъщи. Фурми или какво казва Никола “фурррррми” пълни с фъстъчено масло и банан. Потопени в шоколад по избор. 
Много съм щастлива, че децата ги обичат. Напомняме от мен по този повод - не е нужно да изпадате в крайности. Не ограничавайте децата си, а им давайте избор. Покажете им какво значи хубава храна. ♥️
    🤍🤍🤍 🤍🤍🤍
    Честит празник, прекрасни с Честит празник, прекрасни създания! Греещи и сбъдващи бъдете.

А на всички жени в моя живот - безкрайно щастлива съм, че ви имам ♥️
    Честит 3-ти март🇧🇬 🤍 Честит 3-ти март🇧🇬 🤍
    За една сладка седмица - рец За една сладка седмица - рецептата на най-вкусните морковени мъфини ви очаква в блога. 🤍
    12 years and counting ♥️ 12 years and counting ♥️
    В ръцете си държа рецептурн В ръцете си държа рецептурника – “Колекция от Емоции”, който отново е наличен за поръчка. Създаден от специално избрана хартия, защото това е нашият начин да  покажем грижа към вас и околната среда.

Носещ в себе си домашен уют. Сътворен, за да бъде напълнен със спомени и с любими рецепти.

Вътре ще намерите 30 карти за рецептите, които вие изберете да оставят следа в живота ви и на тези, за които ви е грижа.  За ваше удобство сме проектирали рецептурника така ,че да можете да изваждате и прибирате всяка една карта с ваша рецепта.

Прекрасна идея за подарък, който да подарите на любима жена за предстоящия празник ♥️
    Няма как да не запаметя и ту Няма как да не запаметя и тук първото ни семейно спускане🤍 

П.П. Никчо втори ден е на учител и има толкова огромно желание, че догодина може и да е с нас.
    Любов ли бе да я опишеш 🖤 Любов ли бе да я опишеш 🖤
    Friendship love story ♥️ Friendship love story ♥️
    Load More... Follow on Instagram

© Copyright 2020 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved