Солените галети, също като сладките, имат един особен чар. Винаги успяват да изненадат гостите на масата и да оставят само празни чинии след себе си. Можете да използвате рецептата за основата на този солен галет, която съм ви написала и да импровизирате с всякакви вкусове и варианти.
Трудно ще сгрешите 🙂
Продукти
За основата
200 гр. брашно от лимец
100 гр. охладено масло
50 гр. леденостудена вода
1 ч.л. сол
За пълнежа
200 гр. аспержи
100 гр. козе сирене
60 гр. пармезан
20 гр. кедрови ядки
Приготвяне
- Подобно на рецептата за сладък галет, първата стъпка за солен галет е да оставите съставките да се охладят. Маслото, което ще използвате, трябва задължително да е престояло в хладилник, като е още по-хубаво да нарежете необходимото количество на малки кубчета и така нарязано, също да престои в хладилник поне 30 минути. Всички останали продукти, които ще използвате за основата също е желателно да приберете в хладилник, за да са с изравнена температура.
- Смесете брашното със солта, а след това втрийте нарязаното на кубчета масло в тях. Трябва да получите ронлива смес на трохи, подобна на мокър пясък.
- Добавете водата лъжичка по лъжичка, като разбърквате с дървена лъжица. След като добавите и последната, с възможно най-малко допир, оформете тестото във формата на диск. Не месете! Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
- Извадете охладената смес, поставете я върху хартия за печене, покрийте я с още една хартия и разточете, докато не получите правоъгълник с приблизителни размери 26 см. х 33 см. Отбележете си по-малък правоъгълник вътре.
- Настържете пармезана. Поръсете с 1/2 от количеството върху отбелязания правоъгълник. Отгоре поръсете с натрошеното козе сирене.
- Отрежете краищата на аспержите в дъното на стеблото. Наредете ги една до друго върху козе сиренето.
7. Сгънете краищата, които ви остават извън очертания правоъгълник. Намажете ги с разбит жълтък смесен с 1 ч.л. ядково мляко. Поръсете останалия пармезан и с кедровите ядки.
- Печете галета на предварително загрята на 190 С. фурна около 20-25 минути.
Leave A Reply