Здравословен тиквен хляб с аромат на есен
Понякога ми се иска хубавите неща да не свършват. Веднага след това се замислям, че ако ги имаме постоянно, няма да са толкова хубави и оценени. И да, не говоря за нещо съществено, а за така обичаната от мен тиква, на която все не успявам сякаш да се наситя.
Едно от нещата, които правят есента любимият ми сезона, е точно този аромат на тиква и канела вкъщи. И истината е, че тиквата я има тогава, когато е най-нужна, точно в тези месеци – след лятото и преди Коледа, за да направи дните ни по-хубави, по-топли и уютни.
В този ред на мисли, днес ви споделям една от тези рецепти, без които няма есен вкъщи – един много вкусен и ароматен хляб. И дори да не обичате тиква, толкова колкото мен, пак гарантирам, че ще ви хареса.
Продукти
230 гр. брашно от лимец
1 ч.л. сода за хляб
60 гр. кокосова захар
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
400 гр. тиквено пюре / от предварително сварена тиква /
90 гр. кленов сироп
80 гр. кокосово масло
3 яйца
1 ч.л. ванилия
тиквени семки за украса
Приготвяне
- Първата стъпка от тази рецепта е да си сварите тиква. След това като омекне, я направете на гладко пюре и измерете 400 гр. от него.
- След като имате готовото тиквено пюре, смесете брашното със содата за хляб, кокосовата захар и останалите сухи подправки. Разбъркайте добре.
- Разтопете кокосовото масло на водна баня. Разбийте яйцата и към тях добавяте пюрето, кленовия сироп, разтопеното кокосово масло и ванилията.
- Добавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Намажете с кокосово масло форма за хляб с размери 30 см х 10 см.с кокосово масло и разпределете в нея равномерно получената смес. Поръсете с тиквени семки.
- Печете в предварително загрята на 180 С. фурна около 40 минути или докато клечка не излезе чиста.
Да ви е много сладко и уютно!
Leave A Reply