• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи

декември 21, 2020

Един различен тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи

Това е последното ни предложения за един различен десерт, с който да изненадате близките си на предстоящите празници. По-интересното за тази рецепта е, че се използват готови кори вместо страндартното маслено тесто, за да наподобява тиквеник и да бъде по-лесен за приготвяне.  Соленият карамел и карамелизираните орехи добавят различни текстури и го правят неустоим.

 

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 1

6-8 броя готови кори *

600 гр. пюре от предварително сварена тиква **

200 гр. кокосово мляко от кен***

80 гр. нерафинирана кафява захар

40 гр. царевично нишесте

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. сол

кокосово масло за намазване

 

За соления карамел

80 гр. кокосова захар 

20 мл. вода

2 с.л. кокосово мляко от кен

2 с.л. кокосово масло

1/4 ч.л. морска сол

За орехите

50 гр. орехи

20 гр. нерафинирана кафява захар

20 мл. вода

 

*Корите, с които се получава най-добре са тези на Harmonica и са ви необходимите точно 6 броя от тях. Размерът им е по-голям спрямо повечето други марки на пазара.

** Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Много е важно да я отцедете хубаво от водата. Пасирате до получаване на гладкo пюре.

*** Трябва да използвате пълномаслено кокосово мляко, за да успеете да отделите твърда от течна част. То трябва да престои в хладилник за 1 вечер.

 

  1. Намажете една кора обилно с кокосово масло. Направете същото и с останалите, като ги поставяте една върху друга – както се вижда на снимките. Последната – оставете суха.

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 2

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 3

 

2. Намажете и форма за печене с диаметър 24 см. с кокосово масло. Преместете корите в нея и приберете краищата, като оформите с ръце и намажете и тях с мазнина отгоре.

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 4

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 5

3. Отделете 200гр. от твърдата част на консерва кокосово мляко (трябва да е престояла поне 1 вечер в хладилник). Смесете я с гладкото тиквено пюре, царевичното нишесте, захарта и подправките. Разбъркайте добре.

4. Изсипете готовата тиквена смес върху корите. Печете около55-60 минути на предварително загрята на 170 С фурна. Извадете пая и го оставете да се охлади добре на стайна температура.

 

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 6

  1. За соления карамел – смесете захарта с водата и ги прехвърлете на средна степен на котлона – до пълното разтапяне на захарта. Бъркайте възможно най-малко – ще отнеме около 3 минути. Махнете карамела от огъня и добавете 2 с.л. от твърдата част на кокосовото мляко, 2 с.л. кокосово масло и солта. Върнете на огъня на ниска степен и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Полейте охладения пай със сместа и го приберете да стегне в хладилник.
  2. През това време пристъпете към карамелизирането на орехите. Смесете ядките със захарта и водата. Сместа се слага да ври на котлона на висока степен. Бъркайте ги докато течността се изпари и ядките не станат тъмни и лъскави. Прехвърлете ги върху хартия за печене и изчакайте да се охладят напълно. Декорирайте пая с натрошени или цели орехи.

Веган тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи 7

 

вегантиква
Share

Рецепти

You might also like

Здравословен тиквен хляб
октомври 22, 2020
Сурова торта с матча и шоколад
април 5, 2020
Крекери със семена
март 31, 2020

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини бадеми банан банови мъфини бисквити боровинки брауни; брауни без брашно веган веган мъфини галет елда здравословни закуски здравословни ореховки кайсии коледа крамбъл крекери лешници малини моркови овесени ядки павлова пай палачинки портокал праскови протеинови барчета пълнозърнест шоколад първи рожден ден ризото салата смокини солен галет сурови бонбони тиква тиквен хляб торта торта за рожден ден хумус череши шоколад шоколадова торта ябълки ягоди


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Веган безглутенови бисквити
      януари 31, 2023
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Сурови шоколадови бонбони
      май 9, 2020
    • Лесни козуначени кифлички с мармалад и орехи - без месене
      април 11, 2022
    • Лесен кекс със зайче
      април 16, 2025

© Copyright 2024 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved