Гранола мъфини с йогурт и плодове
Продължавам с плодовите десерти, но са толкова вкусни, фотогенични и свежи, че цяло лято май ще е така. А и няма нищо по-хубаво от пресни плодове, нали? Комбинацията им със сладка хрупкава гранола с йогурт или кисело мляко е идеална за горещите дни, защото е студена, свежа и вкусна. И за да не се повтарям с още една рецепта за гранола, реших да ви я направя под формата на мъфини. Много интересно и красиво се получи. Можете да смените плодовете според сезона, можете да разнообразите със скир или ядков йогурт – няма как да сбъркате.
Продукти
140 гр. овесени ядки
50 гр. кокосово масло
40 гр. захар Мусковадо
80 гр. бадеми
30 гр. слънчогледово семе
20 гр. кокосови стърготини
1 с.л. ленено семе
1 белтък
1/2 ч.л. ванилия
1 щипка сол
плодове по желание за декорация
250-300 гр. любим йогурт / скир / кисело мляко
Приготвяне
1. Смелете бадемите на чопър на малки парченца. Смесете ги с овесените ядки, слънчогледовото семе, кокосовите стърготини, лененото семе и захарта.
2. Разтопете кокосовото масло на водна баня и го добавете към сместа със сухите съставки. Разбъркайте хубаво, така че да не остава суха част. Добавете и белтъка по същия начин.
3. Разделете сместа между 12 форми за мъфини. Ако не са ви с незалепващо покритие, намажете с кокосово масло. Оформете мъфините, като притиснете много добре сместа с помощта на лъжица и оставите малка дупка по средата на всеки. Печете 15-20 минути, докато цвета не стане кафеникав.
4. Извадете от формата за мъфини и ги оставете да изстинат напълно. Добавете към тях йогурт и плодове по избор.
5. Добавете йогурта директно преди консумация. Ако ще ги хапвате и на следващия ден – оставете част от тях празни.
Да ви е сладко!
Leave A Reply