Тази рецепта за карамелизирана елда е базова, като преди или след печене към нея можете да добавите каквото се сетите – например ядки, семена, сушени плодове, кокосови стърготини, какао. Получава се страхотна безглутенова хрупкава гранола.
Един от най-често купуваните продукти вкъщи напоследък е елдата. Основно заради Никола, но покрай него и ние започнахме да закусваме доста често с нея. На него му я правя, като я накисвам от предишната вечер, варя я и добавям плодове или зеленчуци. Той още не яде млечни, но със сирене или извара също става много вкусно.
В този ред на мисли, знаете ли, че има зелена и кафява елда? Зелената е суровата, тази, която не е преминала топлинна обработка и тази, която използвам за рецептата днес. Съвсем базова е, като преди печене към нея можете да добавите каквото се сетите – например ядки, семена, сушени плодове, кокосови стърготини, какао. Получава се страхотна безглутенова хрупкава гранола.
Аз си я добавям към кокосов йогурт и комбинарам с различни плодове – става страхотна закуска!
Продукти
200 гр. сурова елда
70 гр. кокосова захар
20 гр. кокосово масло
Приготвяне
- Накисвате елдата от предната вечер във вода. На следващия ден изхвърляте водата и слагате елдата да се вари със 100 мл. вода на слаб огън на котлона.
- Наблюдавайте я и когато водата напълно изчезне я махнете от котлона.
- Разбъркайте я със 70 гр. кокосова захар и 20 гр. кокосово масло и я разпределете равномерно на тава за печене, покрита с хартия.
4. Печете 15-20 минути на предварително загрята на 180 С. – докато не видите, че започва да загаря.
5.Изчакайте я напълно да се охлади преди да я начупите и преместите в буркан или където сте избрали да я съхранявате.
Да ви е сладко!
Leave A Reply