• Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти
  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On Nicolekuneva

  • Начало
  • Рецепти
  • Ресурси
  • Разкази
  • За мен
  • Контакти

Бабка с пълнеж от маково семе

април 8, 2023

бабка с пълнеж от маково семе

Рецептата за тази бабка с пълнеж от маково семе е особено подходяща за тези от вас, които не обичат да чакат. Тестото се приготвя на предишния ден и се прибира да втаса в хладилник за една вечер. Можете да земестите пълнежа с маково семе с такъв с канела или с домашен шоколад.

Продукти

За тестото 

60 мл. краве мляко
55 гр.масло
200 гр. бяло силно брашно
65 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
10 гр. прясна мая
100гр. нерафинирана кафява захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
настъргана кора от био лимон
настъргана кора от 1 био портокал

1 яйце за намазване
орехи за поръсване – по желание

За пълнежа от маково семе

200 гр. маково семе
200 гр. овесено мляко
60 гр. мед
1 ч.л. ванилия

Приготвяне

1. Изкарайте всички необходими продукти на стайна температура, като нарежете маслото не кубчета.

2. Разтворете маята в 30 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.

3. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.

4.Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.

5.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам 5 минути на ръка.

6.Добавете останалото меко масло на части до пълното му усвояване – втривайки го в тестото.

7.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го на стайна температура за 30 минути. След това приберете тестото в хладилник за 12 часа – за една вечер.

8.Пригответе си плънката от маково семе. Блендирайте маковото семе и го смесите с млякото меда и ванилията в касерола на средна степен на котлона докато сместа се сгъсти.

9. Изкарайте тестото от хладилника. Разточете на голям праовъгълник. Намажете с плънката от маково семе. Завийте на руло.Разрежете го през средата и оплетете на плитка – ето тук ще откриете снимки от процеса. Оставете да втаса във формата за печене – форма за хляб или кекс с дължина 30 см. Нужно е бабката да удвои или дори утрои обема си – при мен това става за 1 час на температура 30 градуса.

10.Намажете с разбито яйце и прясно мляко. Поръсете със захар и орехи по желание. Изпечето го на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.

11.Оставете да се охлади в тавата и след това преместете на решетка.

Бабка с пълнеж от маково семе 1

Желая ви светли и вкусни празници!

Последвайте ме в Инстаграм | За повече рецепти 

Share

Рецепти

Leave A Reply


Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • За мен


    Казвам се Никол, на 29 години съм и съм майка на две момчета. Учила съм Маркетинг, Реклама и ПР в Бирмингам, Англия, но реших да продължа живота си в моя роден град Варна.

    Създавайки този блог, реших да споделя с вас всичко онова, което ме вълнува и вдъхновява. Освен да говоря за дечицата ми, за опита ми като майка и всичко свързано с тях, другата ми любима тема е здравословният начин на живот. Под това не разбирам само здравословната храна, ами цялостния баланс в живота, спокойствието и щастието към което всички се стремим!

  • Follow Me On nicolekuneva

  • Етикети

    Гранола Мъфини бадеми банан банови мъфини бисквити боровинки брауни; брауни без брашно веган веган мъфини галет елда здравословни закуски здравословни ореховки кайсии коледа крамбъл крекери лешници малини моркови овесени ядки павлова пай палачинки портокал праскови протеинови барчета пълнозърнест шоколад първи рожден ден ризото салата смокини солен галет сурови бонбони тиква тиквен хляб торта торта за рожден ден хумус череши шоколад шоколадова торта ябълки ягоди


  • Популярни статии

    • Здравословно брауни
      април 6, 2020
    • Здравословно брауни без брашно
      февруари 10, 2021
    • Веган безглутенови бисквити
      януари 31, 2023
    • Черешов пай с брашно от лимец
      юни 5, 2020
    • Веган шоколадови мъфини със смокини
      септември 10, 2020
    • Сурови шоколадови бонбони
      май 9, 2020
    • Лесни козуначени кифлички с мармалад и орехи - без месене
      април 11, 2022
    • Лесен кекс със зайче
      април 16, 2025

© Copyright 2024 | WholeHearted by Nicole © | All Rights Reserved