Рецептата за тази бабка с пълнеж от маково семе е особено подходяща за тези от вас, които не обичат да чакат. Тестото се приготвя на предишния ден и се прибира да втаса в хладилник за една вечер. Можете да земестите пълнежа с маково семе с такъв с канела или с домашен шоколад.
Продукти
За тестото
60 мл. краве мляко
55 гр.масло
200 гр. бяло силно брашно
65 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
10 гр. прясна мая
100гр. нерафинирана кафява захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
настъргана кора от био лимон
настъргана кора от 1 био портокал
1 яйце за намазване
орехи за поръсване – по желание
За пълнежа от маково семе
200 гр. маково семе
200 гр. овесено мляко
60 гр. мед
1 ч.л. ванилия
Приготвяне
1. Изкарайте всички необходими продукти на стайна температура, като нарежете маслото не кубчета.
2. Разтворете маята в 30 мл. хладка вода. Добавете към нея 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и я оставете да шупне – около 30 минути.
3. Затоплете млякото, без да завира и добавете към него 1/2 от маслото на кубчета. Когато се разтопи го махнете от котлона.
4.Пресейте брашното два пъти. Смесете шупналата мая, брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете млякото с маслото, а след това и яйцата.
5.Месете до получаване на гладка топка тесто, която не лепне по пръстите ви. Аз лично първо го меся в миксер с приставка за тесто около 20 минути на средна степен и след това продължавам 5 минути на ръка.
6.Добавете останалото меко масло на части до пълното му усвояване – втривайки го в тестото.
7.Преместете тестото в намазнена купа и го завийте с фолио. Оставете го на стайна температура за 30 минути. След това приберете тестото в хладилник за 12 часа – за една вечер.
8.Пригответе си плънката от маково семе. Блендирайте маковото семе и го смесите с млякото меда и ванилията в касерола на средна степен на котлона докато сместа се сгъсти.
9. Изкарайте тестото от хладилника. Разточете на голям праовъгълник. Намажете с плънката от маково семе. Завийте на руло.Разрежете го през средата и оплетете на плитка – ето тук ще откриете снимки от процеса. Оставете да втаса във формата за печене – форма за хляб или кекс с дължина 30 см. Нужно е бабката да удвои или дори утрои обема си – при мен това става за 1 час на температура 30 градуса.
10.Намажете с разбито яйце и прясно мляко. Поръсете със захар и орехи по желание. Изпечето го на предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.
11.Оставете да се охлади в тавата и след това преместете на решетка.
Желая ви светли и вкусни празници!
Leave A Reply