Тройно шоколадов кейк със спелта и портокал. Да, точно така, тройно! Тази рецепта определено е за любителите на много шоколадовите десерти, като добавих и малко портокал за свежест и коледно настроение.
Продукти
За кейка
150 гр. масло на стайна температура
300 гр. кокосова захар
2 яйца на стайна температура
180 гр. ядково мляко на стайна температура
70 гр. изцеден сок от портокал
1 ч.л. ванилия
300 гр. брашно от спелта
60 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода
½ ч.л. сол
кората на 1 портокал
60 гр. черен шоколад или шоколадови капки
За шоколадовия ганаш
60 гр. черен шоколад
50 гр. ядково мляко
1 с.л. кокосово масло
Приготвяне
- Важно е съставките ви да са на стайна температура, най-вече маслото, яйцата и млякото, така че ги извадете от хладилника преди да започнете с приготвянето на рецептата.
- Разбийте маслото със захарта до получаване на крем. Добавете към сместа и яйцата – едно по едно, като не спирате да бъркате. Добавете млякото, последвано от портокаловия сок и ванилията.
- В отделна купа пресейте брашното и го разбъркайте с какаото, бакпулвера, солта и содата. Добавете сухите съставки към сместа с мокрите на части. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Прибвате и шоколадовите капки най-накрая.
- Намажете форма с диаметър 19 см. и височина 8 см. с мазнина. Печете на предварително загрята фурна на 180 С. около 50 минути, или докато клечка не излезе чиста.
- Изчакайте поне 15 минути, преди да обърнете формата върху решетка, на която кейкът трябва да се охлади напълно.
- През това време можете да си направите шоколадовия ганаш. Нагрейте ядковото мляко заедно с кокосово масло до завиране. Изчакайте да поври 30 секунди и залейте предварително нарязания черен шоколад. Разбъркайте добре. Залейте с него вече охладения кейк.
Да ви е много шоколадово!
Leave A Reply