Един различен тиквен пай с готови кори, солен карамел и карамелизирани орехи
Това е последното ни предложения за един различен десерт, с който да изненадате близките си на предстоящите празници. По-интересното за тази рецепта е, че се използват готови кори вместо страндартното маслено тесто, за да наподобява тиквеник и да бъде по-лесен за приготвяне. Соленият карамел и карамелизираните орехи добавят различни текстури и го правят неустоим.
6-8 броя готови кори *
600 гр. пюре от предварително сварена тиква **
200 гр. кокосово мляко от кен***
80 гр. нерафинирана кафява захар
40 гр. царевично нишесте
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
кокосово масло за намазване
За соления карамел
80 гр. кокосова захар
20 мл. вода
2 с.л. кокосово мляко от кен
2 с.л. кокосово масло
1/4 ч.л. морска сол
За орехите
50 гр. орехи
20 гр. нерафинирана кафява захар
20 мл. вода
*Корите, с които се получава най-добре са тези на Harmonica и са ви необходимите точно 6 броя от тях. Размерът им е по-голям спрямо повечето други марки на пазара.
** Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Много е важно да я отцедете хубаво от водата. Пасирате до получаване на гладкo пюре.
*** Трябва да използвате пълномаслено кокосово мляко, за да успеете да отделите твърда от течна част. То трябва да престои в хладилник за 1 вечер.
- Намажете една кора обилно с кокосово масло. Направете същото и с останалите, като ги поставяте една върху друга – както се вижда на снимките. Последната – оставете суха.
2. Намажете и форма за печене с диаметър 24 см. с кокосово масло. Преместете корите в нея и приберете краищата, като оформите с ръце и намажете и тях с мазнина отгоре.
3. Отделете 200гр. от твърдата част на консерва кокосово мляко (трябва да е престояла поне 1 вечер в хладилник). Смесете я с гладкото тиквено пюре, царевичното нишесте, захарта и подправките. Разбъркайте добре.
4. Изсипете готовата тиквена смес върху корите. Печете около55-60 минути на предварително загрята на 170 С фурна. Извадете пая и го оставете да се охлади добре на стайна температура.
- За соления карамел – смесете захарта с водата и ги прехвърлете на средна степен на котлона – до пълното разтапяне на захарта. Бъркайте възможно най-малко – ще отнеме около 3 минути. Махнете карамела от огъня и добавете 2 с.л. от твърдата част на кокосовото мляко, 2 с.л. кокосово масло и солта. Върнете на огъня на ниска степен и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Полейте охладения пай със сместа и го приберете да стегне в хладилник.
- През това време пристъпете към карамелизирането на орехите. Смесете ядките със захарта и водата. Сместа се слага да ври на котлона на висока степен. Бъркайте ги докато течността се изпари и ядките не станат тъмни и лъскави. Прехвърлете ги върху хартия за печене и изчакайте да се охладят напълно. Декорирайте пая с натрошени или цели орехи.
Leave A Reply