Единствено, което ви трябва за тази сурова торта е да се въоръжите с малко търпение, но уверявам ви резултатът си струва.
Преди една седмица получих тази страхотна кутия с тези продукти от PuraVida, като част от инициативата им, свързана с готвене, което да направи времето ни вкъщи още по-приятно. Моята задача беше да сготвя нещо с тях. Признавам, че исках да включа всичко в едно, но като започнах да си мисля за торта с матча и какао си я представих изцяло сурова, което изключи брашното от киноа. Така че, съвсем скоро очаквайте и втората рецепта с него.
Днес ви представям рецептата за нея – сурова, веган торта с матча и шоколад. Подготовката й отнема малко повече време, но самото й приготвяне не е никак сложно. Единствено, което ви трябва е да се въоръжите с малко търпение, но уверявам ви резултатът си струва.
Продукти
За основата
250 гр. фурми
140гр. фини овесени ядки
75гр. какао
1 ч.л.ванилия
65 гр. ядково мляко
100 гр. кокосово масло
За крема
500 гр. сурово кашу
200 гр. кокосова сметана
100 гр. кокосово масло
5 с.л. мед
1 с.л. матча на прах
1 с.л. какао на прах
За шоколада
60 гр. какаова маса
20 гр. кокосова захар
10 гр. какаово масло
*Ако не държите тортата да е веган, можете да използвате готов 80% шоколад, който да разтопите на водна баня.
За украсата
2 броя киви
настърган шоколад
Приготвяне
1. Първото, което трябва да направите е да накиснете кашуто и фурмите във вода за поне 6 часа, а най-добре е за цяла вечер. Кокосовата сметана трябва също да държите в хладилник поне за една вечер преди да я използвате.
2. Изхвърлете водата от кашуто. След това го блендирате заедно с твърдата част от сметаната (която от една консерва би трябвало да е 200гр.) , меда и кокосовото масло до получаване на хомогенна смес. Опитвайте! Ако не ви е достатъчно сладко, можете да добавите още мед. Готовия крем приберете в хладилник за поне 2-3 часа.
3. През това време може да оформите основата. Всичко, което трябва да направите е да изхвърлите водата от фурмите и да ги блендирате заедно с млякото. Към тях добавете овесените ядки, какаото, кокосовото масло и ванилията. Смесете хубаво всичко заедно докато се получи едно цяло и след това с ръце оформете основата на тортата (аз използвам форма за торта с диаметър 21 см.). Приберете я в хладилник за 30 минути за да стегне.
4. След това разделете крема на две равни части. Към едната добавете 1 с.л. матча, а към другата 1 с.л. какао на прах. Можете да пробвате и с по-малко матча, както и да добавите повече – според вкуса ви. Опитвайте! С помощта на шпатула намажете първо крема с матча върху стегналия блат, като след това повторите същото и с какаовия крем.
5. Остава ви да направите шоколада. Ако ползвате готов шоколад, ще ви е по-лесно – разтопете го на водна баня и след това с помощта на лъжичка, декорирайте тортата. Ако сте решили да си правите свой шоколад – първо смелете кокосовата захар като използвате кафемелачка и след това разтопете на водна баня шоколадовата маса и маслото. Добавете захарта към тях накрая.
6. Приберете тортата в хладилник за 30 минути и сте готови!
Дано да ви хареса!
Leave A Reply