Ароматът от приготвянето на тази любима домашна гранола с черен шоколад и череши е също толкова вълшебен, колкото и самата тя!
Тази рецепта е за една изключително лесна, бърза и вкусна домашна гранола.
Всеки може да си я направи и е едно много добро решение за бърза закуска, която да имате под ръка през седмицата, като най-хубавото е, че ще бъде приготвена изцяло от вас!
Реално, може да си добавите още каквото имате вкъщи като ленено семе, чия, ядки и какво ли още не.
Това, което е отличаващо в тази рецепта е, че аз добавям белтък, който помага на гранолата да остане цяла и дава възможност да си я направите и на едри парчета, за да си я хапвате без да добавяте нищо към нея.
Аз лично си я правя с кокосов сироп, но съвсем спокойно може да се замени с кленов сироп или всякакъв друг течен подсладител, който имате.
Продукти:
360 гр. едри овесени ядки
60 гр. кокосова захар
50 гр. лешници
1 ч.л. хималайска сол
100 гр. шоколадови капки от черен шоколад
1 белтък
1/4. ч.ч. кокосово масло
90 гр. кокосов нектар / кленов сироп
100 гр. сушени череши
Приготвяне:
1.Първата стъпка е да смесите овесените ядки, кокосовата захар,солта и шоколадовите капки.
2.Ако не можете да намерите шоколадови капки, може да се замени с черен шоколад – разликата е, че той ще се разтопи, но ако не искате това се случва го оставете заедно със сушените череши и го добавете след като гранолата е изпечена.
3.В отделна купа смесете разтопеното кокосово масло, кокосовия сироп и белтъка. След това изсипете върху сместа с овесените ядки докато не се смесят перфектно. Оставете сушените череши настрана.
4.Прехвърлете гранолата върху предварително приготвена тавичка с хартия за печене и разпределете гранолата равномерно. Ако искате по-големи парчета може да я натиснете с шпатула. Аз лично го правя, защото доста често ми се случва да си я хапвам, без да добавям нищо към нея. Винаги може да си я начупите след това.
5.Печете 30-35 минути на предварително загрята на 180 С. фурна. Проверявайте я да не загори и 5 минути преди да я извадите добавете сушените череши.
6.След като е готова я оставете да изстине и тогава я прехвърлете в съда, който сте избрали за съхранение.
Може да се съхранява две седмици на стайна температура. Може да се консумира самостоятелно, с кисело мляко, скир, извара или каквото друго се сетите!
Надявам се да ви хареса!
Leave A Reply